Читај ми!

Srbiji kroz IPA program od EU 86,06 miliona evra

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici potpisali su u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, Finansijski sporazum za drugi deo Akcionog IPA programa za 2020. godinu. Vučić se zahvalio Evropskoj uniji na velikoj podršci koju pruža Srbiji.

Drugi deo IPA programa iznosi 122,37 miliona evra za koji je EU izdvojila 86,06 miliona evra bespovratnih sredstava dok će ostatak, odnosno 36,31 milion evra biti obezbeđen kao nacionalno su-finansiranje.

Novac koji je današnjim potpisivanjem obezbeđen opredeljen je za podršku sektorima zaštite životne sredine, energetike, unapređenja konkurentnosti, pristupačnosti javnih objekta, ali i za podršku EU za sprovođenje reformskih aktivnosti u procesu evropskih integracija i refundaciju budžetskih troškova učešća u programima EU poput programa "Kosme", "Horizont 2020".

Opredeljni novac je podeljen u tri velike celine, od kojih je jedna demokratija i upravljanje, što uključuje Instrument za evropske integracije i podršku učešću Srbije u programima EU, kao što su Erasmus + program za obrazovanje, "Horizont 2020" namenjen istraživanju i inovacijama i "Kosme" za preduzetništvo.

Ukupna vrednost ovog bloka programa je 14,5 miliona evra.

U okviru bloka o zaštiti životne sredine, merama vezanim za klimatske promene i energiji, postoje dve komponente, a prva je veliki program od 45,55 miliona evra za sektor zaštite životne sredine.

Time će se obezbediti izgradnja kapaciteta za institucije uključene u upravljanje projektima namenjenim zaštiti životne sredine i omogućiti regionalni monitoring vodnih područja Dunava, Save i Morave, kao i bolje praćenje kvaliteta vazduha u celoj Srbiji.

Izgradiće se postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za gradove Loznica, Čačak i Sokobanja, a kao deo podrške, planirana je i podrška nacionalnim institucijama koje će operativno upravljati novosadskim regionalnim sistemom upravljanja otpadom.

Veliki deo sredstava posvećen je sprovođenju inicijalnih akcija planiranih u kontekstu Zelene agende.

Drugi deo ovog bloka je podrška Regionalnom programu za energetsku efikasnost koji je posebno namenjen za finansiranje projekata u Srbiji, u vrednosti od devet miliona evra.

Veliki blok programa od 17 miliona evra posvećen je sektoru konkurentnosti, u okviru EU plana za ekonomski oporavak od posledica izazvanih kovidom-19.

Očekuje se da će ova podrška omogućiti unapređenje ekonomskog rasta u ciljanim opštinama, kao i poboljšanje socijalne infrastrukture i socijalne kohezije, te nadogradnju turističkih/kulturnih objekata i unapređenje veština i sposobnosti zainteresovanih strana kao deo primene Strategije razvoja turizma Srbije.

Za realizaciju IPA program za 2020. godinu Evropska unija je ukupno opredelila 156,26 miliona evra bespovratnih sredstava i to iz dva dela.

Vrednost prvog dela IPA programa iznosi 72,45 evra od čega 70,20 miliona evra predstavlja doprinos EU dok nacionalno su-finansiranje iznosi 2,25 miliona evra.

Za prvi deo IPA programa za 2020 godinu Finansijski sporazum je potpisan 29. maja 2020. godine.

Vučić: Hvala građanima EU na sredstvima koja daju Srbiji

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je Evropskoj uniji na velikoj podršci koju pruža Srbiji, dodajući da očekuje međuvladinu konferenciju u junu, na kojoj bi moglo da dođe do otvaranja prvog pregovaračkog klastera.

"Danas smo dobili 86 miliona evra bespovratne pomoći EU i beskrajno hvala ljudima u Briselu, EK, ali i građanima EU koji su izdvojili značajna finansijska sredstva za Srbiju. Mogli su to da potroše u svojoj zemlji, ali , hvala što su to dali Srbiji", poručio je Vučić.

Kako je pojasnio, reč je o sredstvima koji se namenski troše za dogovorene planove i programe, koji su uglavnom strukturalnog tipa - od razvoja i napretka obrazovanja, preduzetništva, inovacionih mogućnosti do napretka u oblasti vladavine prava, energetike, Zelene agende, zaštite životne sredine, koje, kaže, postaje jedno od najvažnijih stavki u uspešnim društvima, do izgradnje prečistača otpadnih voda.

U tom smislu, dodao je da je pred nama mnogo posla.

Predsednik je rekao da po pitanju vladavine prava, nije zadovoljan uloženim naporima u toj oblasti, ali je istakao da se u poslednjih 25 dana stvari menjaju i da se sa mnogo više napora i odgovorinosti pristupa rešenju problema u toj oblasti.

"Verujem da ćemo moći da doprinesemo stvaranju mnogo boljih uslova i rezultata u budućnosti i da ćemo imati mnogo više da pokažemo od konkretnih rezultata, ali da ćemo u budućnosti moći mnogo toga da promenimo, ne samo zbog evropskih zahteva i EU, već zato što je to od nas od značaja", rekao je Vučić.

Ta tema je, kaže, iako nije jedina, važna da bi se Srbija pripremila za otvaranje klastera, a da li će i kada biti otvoreni odlučiće zemlje članice EU.

Kako je rekao, da bismo se pripremili za otvaranje klastera moraćemo brže da krenemo u reforme akcizne politike, u sektoru energetike, a kada to budemo završili, bićemo pripremljeni za otvaranje tih klastera.

"Moguće da u junu bude održana međuvladina konferencija, moguće da imamo dobre vesti, moguće da ih ne bude, ali naše je da radimo sve što možemo, kako bismo zemlju u normativnom i suštinskom smislu približavali vrednostima EU", rekao je Vučić.

On je ponovio da je EU najveći donator i investitor u Srbiji, kao i mesto sa kojim imamo najizraženije ekonomske, trgovinske odnose.

Ukazao je da je Srbija, kada je reč o vakcinaciji, prihvatila da od EU drugi na Zapadnom Balkanu dobiju mnogo više vakcina.

"Hvala EU na toj brizi i pažnji. Gldaćemo da ozbiljnošću odgovorimo na poklone i pažnju koju poklanja EU Srbiji", kazao je on.

Joksimović: Novac opredeljen za sektore koje smatramo izuzetnim

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je, nakon potpisivanja Finansijskog sporazuma za drugi deo Akcionog IPA programa za 2020. godinu, da je to nastavak posla koji naša zemlja ima sa EU oko sprovođenja i pripreme Srbije za kohezionu politiku i strukturne fondove Unije onda kada budemo zemlja članica.

Kako je pojasnila, kao zemlja kandidat i zemlja koja je u predpristupnim pregovorima, Srbija ima prava na pretpristupne pregovore koje koristi poslednjih 10 godina na odgovoran, transparentan i efikasan način.

"Pokazali smo kapacitete i znanja, ali podigli smo i vidljivost tih programa", kazala je Joksimovićeva i zahvalila predsedniku Srbije Aleksandra Vučiću koji podržava takve događaje svojim prisustvom.

Kada je reč o današnjem potpisivanju, Joksimović je podsetila da je to nastavak onoga što je potpisano 29. maja prošle godine, odnosno kada je potpisan prvi deo IPA u vrednosti od 72,45 evra od čega 70,20 miliona evra predstavlja doprinos EU dok nacionalno su-finansiranje iznosi 2,25 miliona evra.

Joksimovićeva ističe da je danas potpisano 86,06 miliona evra bespovratnih sredstava kojim se zaokružuje ukupan iznos za realizaciju IPA program za 2020. godinu - 156,26 miliona evra bespovratnih sredstava.

Novac iz EU iz drugog dela IPA paketa je opredeljen, kako je rekla, podršci sektoru zaštite životne sredine, za koji je inače opredeljen najveći deo - 45,5 miliona evra.

Joksimovićeva kaže da će od tog novca biti podržana izgradnja sistema za prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda u Čačku, Loznici i Sokobanji, kao i sprovođenje pripremnih aktivnosti za izgradnju postrojenja za upravljanje otpadom u Novom Sadu, za šta je određeno pet miliona evra.

Takođe, novac će biti uložen i u sistem za nadzor nad kvalitetom voda i vazduha, kao i podršku realizaciji zelene agende za Zapadni Balkan.

"Što se tiče sektora energetike, koja je važan deo zelenog dogovora,poseban fokus je na energetskoj efikasnosti", kazala je Joksimovićeva i dodala da će za to biti opredeljeno devet miliona evra i to u obnovu i modernizaciju javnih objekata u Beogradu i drugim lokalnim samoupravama prvenstveno sa ciljem smanjenja štetnih gasova.

Joksimovićeva kaže da 17 miliona evra ide na podršku unapređenja konkurentnosti, što podrazumeva podršku nerazvijenim i manje razvijenim opštinama u Srbiji i tiče se podrške lokalnom ekonosmkom razvoju, lokalnom preduzetništvu, ženskom preduzetništvu... sve što treba da dovede do ravnomernog regionalnog razvoja.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво