Читај ми!

Potpisan Memorandum o izgradnji obilaznice oko Novog Sada, s mostom preko Dunava

U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o razumevanju za projekat izgradnje obilaznice oko Novog Sada, s mostom preko Dunava. Vrednost tog projekta je 130 miliona evra, a nadovezaće se na Fruškogorski koridor čija izgradnja uskoro počinje. Izgradnja obilaznice od velike je važnosti za taj grad jer će rasteretiti saobraćaj, ali i za ceo region, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Memorandum su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor "Koridora" Aleksandar Antić i direktor kineske kompanije "CRBS" Džang Sjaojuen.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva Biljana Vuksanović, kao i predstavnici Ambasade Kine u Srbiji Liu Kai i Dai Jingčeng.

Vrednost tog projekta je 130 miliona evra, a nadovezaće se na Fruškogorski koridor čija izgradnja uskoro kreće.

Momirović: Obilaznica sa mostom od značajna za grad i Vojvodinu

Izgradnja obilaznice oko Novog Sada, sa mostom preko Dunava, od velike je važnosti za taj grad jer će rasteretiti saobraćaj, ali i za ceo region, jer se ona nadovezuje na Fruškogorski koridor čija izgradnja uskoro počinje, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju za projekat izgradnje obilaznice oko Novog Sada u Vladi Srbije, Momirović je rekao da je vrednost tog projekta 130 miliona evra i da će se raditi u saradnji sa kineskom kompanijom "CRBS" i Koridorima Srbije.

Istakao je da je u sklopu obilaznice planirana i izgradnja mosta preko Dunava, a to je jedan od dva nova mosta koji će se graditi u Novom Sadu.

Podsetio je da je u sklopu Fruškogorskog koridora planirana izgradnja drugog mosta kod Kovilja.

Momirović je ukazao da je od početka investicionog ciklusa u Srbiji, mnogo uloženo u severni deo zemlje, te podsetio da se u Vojvodini radi na rekonstrukciji brze pruge do Novog Sada, ali i da je u planu izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže.

Istakao je da projekti u Srbiji postaju svakodnevica i da skoro svakodnevno predstavnici države prisustvuju realizaciji brojnih projekata.

Kao jednog od najvećeg partnera Srbije u izgradnji infrastrukturnih projekata Momirović je izdvojio kineske partnere sa kojima naša zemlja trenutno ima projekte vredne ukupno 10 milijardi evra.

Uveren je, kaže, da će Srbija iz pandemije izaći kao pobednik, jer njena ekonomija neće biti urušena.

Antić: Srbija u "nezapamćenom" investicionom ciklusu

Direktor "Koridora Srbije" Aleksandar Antić zahvalio je Vladi Srbije na poverenju da Koridori Srbije budu investitor na projektu izgradnje obilaznice oko Novog Sada, sa mostom preko Dunava.

Istakao je da se Srbija nalazi u "nezapamćenom" investicionom ciklusu i dodao da i Koridori Srbije širom zemlje rade na izgradnji kapitalnih projekata važnih za budućnost Srbije.

Neki od tih projekata su, kaže, vezani za Novi Sad, a to su obilaznica oko Novog Sada i Fruškogorski koridor koji će ići od Novog Sada do Rume i čija realizacija uskoro kreće.

Antić je uveren da će do kraja godine početi i realizacija projekta izgradnje autoputa Beograd - Zrenjanin - Novi Sad.

"Sve su to preduslovi da Novi Sad bude dobro povezan i da omogućimo građanima da lakše i bolje funkcionišu", rekao je Antić.

Ističe da je današnjim Memorandumom potpisano to da kineska kompanija "CRBS" može da pristupi izgradi planske i tehničke dokumentacije za taj projekat, idejnim rešenjima, ali i proceni uticaja na životu sredinu.

Antić je ukazao da je današnji Memorandum ključni korak ka realizaciji projekta obilaznice oko Novog Sada.

Vučević: Država u Novom Sadu gradi dva nova mosta

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da je uveren da će obilaznica oko Novog Sada i novi most rasteretiti saobraćaj u tom gradu, ali i promeniti ambijent grada.

Istakao je da su u Novom Sadu do pre nekoliko godina sređivali mostove koji su urušeni u NATO agresiji, a da danas država u tom gradu gradi čak dva nova mosta.

"Radujem se svim onim najavama koje su nam prezentovali kineski partneri, radovi će ići odličnom dinamikom i brže nego što javnost očekuje", rekao je Vučević.

On je rekao da je potpisivanje današnjeg Memoranduma sa kineskim parnterima još jedna potvrda o čeličnom prijateljsvu kineskog i srpskog naroda.

Liu Kai: Obilaznica od značaja za razvoj centralne i severne Srbije

Savetnik za ekonomsku i trgovinsku saradnju u Ambasadi Kine Liu Kai istakao je da je projekat "Obilaznica oko Novog Sada" od velikog značaja za ublažavanje pritiska saobraćaja i za ekonomski razvoj centralne i severne Srbije.

Primetio je da je srpska vlada proteklih nekoliko godina uložila veliki trud u izgradnji infrastrukture što, kaže, pokazuje vitalnost srpske ekonomije.

"Infrastruktura predstavlja važnu oblast saradnje Kine i Srbije. Kineski "CRBS" već dugo sarađuje sa srpskim partnerima i uspešno je završio nekoliko projekata", rekao je Liu i dodao da su kineske kompanije spremne da daju doprinos svojim znanjem, tehnologijom i iskustvom za dalji razvoj infrastrukture u Srbiji.

Zahvalio je Vladi Srbije na poverenju koje je ukazala kineskim kompanijama da rade na projektima u Srbiji.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво