Nova tura kreditne pomoći države za mala i srednja preduzeća, kako se prijaviti

Ministarstvo privrede je i ove godine pozvalo mala i srednja preduzeća da konkurišu za kredite za nabavku opreme, uz koje država četvrtinu novca daje bespovratno. Obezbeđeno je više od milijardu i po dinara, najviše do sada jer je u prošloj godini polovina sredstava zbog kovida preusmerena u druge svrhe.

Uz milijardu i po dinara bespovratno, mala i srednja preuzeća moći će da nabave opremu vrednu šest milijardi dinara.

Za učešće privredniku je potrebno pet odsto sopstvenih sredstava, četvrtinu mu daje država, ostalo je bankarski kredit.

Iako postoji dve decenije, prerađivač drveta iz Čačaka je tek poslednjih godina unapredio proizvodnju, zapošljava 30 radnika.

"Mi smo u protekle četiri godine koristili ova sredstva za nabavku opreme. To je preko 200 hiljada evra investicija bila kod nas u proizvodnom pogonu, od toga 25 posto finasira država", navodi Katarina Milević, finansijski rukovodilac "Drvo arta" iz Čačka.

Po tom modelu iz 2015, opremu je obnovilo više od dve i po hiljade preduzeća. I u prošloj godini sredstva za tu namenu su razgrabljena.

Katarina Oobradović Jovanović iz Ministarstva privrede smatra da to pokazuje da postoji značajan segment malih i sednjih preduzeća koja su, iako su imala poteškoća izazvanih kovidom, i dalje spremna i imaju tržište da idu u nove investicije.

Elektronska prijava, bez odlaska na šalter

Za privrednika odlazak na šalter nije potreban. Ministarstvo privrede je uvelo elektronsku prijavu. Kreditni deo, uz pola godine mirovanja i otplatu od 18 do 60 meseci, odobrava šest banaka i dve lizing kompanije. Priliku za taj, najtraženiji kredit, imaju oni koji se bave proizvodnjom.

"Najviše su se javljali oni klijenti koji posluju u oblasti prehrambene industrije, mašinske industije, ali dosta u poslednje dve godine imamo i onih klijenata koji se bave građevinskom delatnošću", kaže Maja Ogrizović iz Poštanske štedionice.

Katarina Obradović Jovanović naglašava da je program prepoznat i od strane Evropske unije.

"Od sledeće godine, sem sredstava koje obezbeđujemo iz nacionalnog budžeta, imaćemo još deset miliona evra koji će doći od strane EU", dodaje Obradović Jovanović.

Umesto hipoteke, garancija je zalog na opremu koja se kupuje. Zavisno od broja zaposlenih, bespovratna pomoć države je od milion do najviše pet miliona dinara.

Ipak, privrednik i za veću investiciju može koristiti ovu kreditnu liniju, ali ostatak novca mora da obezbedi iz drugih izvora.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво