Читај ми!

Jasna poruka privrednika – nema zajedničkog tržišta bez podrške vlada iz regiona

Ekonomske gubitke, doduše mnogo manje, sabirala je gotovo godinu i po Srbija, zbog takse koju je, iz političkih razloga, uvela Priština na robu koja je iz centralne Srbije išla u pokrajinu. Na dnevnom nivou šteta je za Srbiju premašivala milion evra. To jeste loš primer, ali ne umanjuje značaj povezivanja koje takve situacije može da spreči, a ekonomsku saradnju poboljša. Naravno, uz političku volju.

Privrednici sa skupa u Podgorici od pre nedelju dana, poslali su još jednom jasnu poruku – zajedničko ekonomsko tržište ne može da funkcioniše bez podrške vlada regiona.

Korak u tom smeru je inicijativa "mini Šengen". Četiri slobode po uzoru iz Brisela – sloboda kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala. Ono što je već donela - na graničnom prelazu Tabanovce-Preševo jedno čekanje.

"Ako ste vi do sada čekali pet sati, a sada ne čekate ispod sat, to je ozbiljna razlika u troškovima, znate vi to plaćate svaki sat košta i vas kao proizvođače i prodavca i nekoga ko je špediter, to su sve stvari koje štede novac", objašnjava Marko Čadež iz Privredne komore Srbije.

Pre svega, to je bila ideja Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini od pre 15 godina.

Pet zemalja regiona, Unmik u ime Prištine i Moldavija postavile su sistem bescarinske trgovine.

Za mnoge, Cefta je pala na ispitu krajem 2018. Više od godinu i po dana na snazi je bila odluka iz Prištine da uvede taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH.

"Cefta je takav sistem u kome jedna članica može i da blokira sve ostale, da li je to Kosovo, sutra može da bude bilo ko drugi. Kada je Kosovo politički uvelo, jeste najviša šteta bila za Srbiju, ali velika šteta je bila za privrednike sa Kosova", objašnjava Čadež.

"Ja mislim da je regionalna saradnja i te sve ideje još uvek neka amorfna masa koja nema baš tačan oblik znajući da se to kosi sa problemima koji postoje u politici i u bilateralnim odnosima", objašnjava Idro Seferi, novinar.

Iako, kaže Slobodan Zečević, ekonomija može da relaksira političke odnose ne može da je nadmaši. Navodi i primer.

"Evo i SAD i Kina imaju jako uspešnu ekonomsku saradnju s jedne strane a opet s druge strane oni su poltički rivali znači ekonomija ne može uvek da pobedi politiku, ali ekonomija može da doprinese sprečavanju sukoba", navodi Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije.

"Žalosna je činjenica da barem deset godina EU neće primati nove članice prema tome treba se pripremati da se izdrže do tada i u tom pogledu mini šengen je jedno moguće rešenje samo se treba bojati da ono ne postane nešto previše čvrsto i trajno pa da na koncu prestane prepreka daljim integracijama", objašnjava Žarko Puhovski, analitičar.

Koliko je važno da se lakše prelaze granice pokazuje i godina pandemije. Prošlog leta turisti iz Srbije prvi put su videli albansko primorje.

"Ne mogu Albanci ili Srbi ili drugi u regionu živeti normalno ukoliko oni ne tretiraju jedni druge ravnopravno", navodi Idro Seferi, novinar.

Ukoliko bi sve zemlje regiona i Kosovo i Metohija podržale akcioni plan o zajedničkom regionalnom tržištu računica kaže – 18 miliona ljudi moglo bi da se slobodno kreće i razmenjuje robu i usluge. Za sada mini Šengenu nisu prustupile Crna Gora i BiH.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво