Читај ми!

Građani Kosjerića uskoro će se grejati na gas

Žitelji Kosjerića bi uskoro trebalo da grejanje na mazut zamene grejanjem na gas. Uz ugovor o promeni energenta koji će koristiti gradska toplana potpisan je još jedan, o pošumljavanju. Ugovorima je predviđeno ulaganje ukupno 50 miliona dinara, a cilj je jedan – da se zagađenost u gradu smanji za 70 odsto.

Već naredne grejne sezone zamenom kotlarnice toplane, vazduh u jednoj od najzagađenijih opština u Srbiji trebalo bi da bude čistiji.

"Vrednost projekta je pedeset miliona dinara. Sa tim projektom opština Kosjerić će dobiti novu modernu kotlarnicu, gde ćemo naš energent koji je do sada nepopularan – mazut, prebaciti na gas", ističe Žarko Đokić, predsednik Opštine Kosjerić.

Na kotlarnicu će biti priključeni i osnovna i srednja škola, Dom zdravlja i sportske hale u školama, a nadležno Ministarstvo sufinansiraće i pošumljavanje u Kosjeriću.

"Za 70 odsto smanjenje zagađenja vazduha u centralnom delu opštine biće i skoro 10 odsto smanjenje ugljen-dioksida i sumpor-dioksida", kaže ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Pojedinačna ložišta takođe zagađuju vazduh, pa je deo mera za smanjenje aerozagađenja Vlada usmerila i ka njima.

"Dajemo subvencije takođe za individualna ložišta da ljudi prelaze na pelet, i nastavićemo tako, ali takođe smo na sastanku razgovarali i o međuopštinskoj saradnji sa Gradom Užicem za prečišćavanje otpadnih voda, tako da radimo i u toj sferi", naglašava predsednica Vlade Ana Brnabić.

Zaštita životne sredine je prioritet Vlade, dodala je premijerka, interesujući se i kako pomoći lokalnu privredu u Kosjeriću, kako bi ojačali njihovu konkurentnost na tržištu.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије