Читај ми!

Predstavljen novi paket pomoći - svima po 60 evra, preduzećima tri polovine minimalca

Novi paket mera podrške vredan je 249,4 milijardi dinara i predviđa isplatu tri polovine minimalca mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima, celog minimalca ugostiteljima i turističkom sektoru uz dodatnu pomoć, produženje Garantne šeme za firme, isplatu 60 evra punoletnim građanima koji se prijave za pomoć i 50 evra penzionerima.

Vlada Srbije usvojila je treći paket mera pomoći građanima i privredi koji će pomoći da se smanje negativne posledice virusa korona, da ljudi sačuvaju radna mesta, da privreda ne izgubi "kiseonik", ali i da građani prežive ova teška vremena, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Na predstavljanju paketa, premijerka je istakla da je država na tome počela da radi još krajem 2020. godine i da je vredan 249,4 milijardi dinara.

Istakla je da je novi paket bio potreban jer je bilo očigledno da će se kriza izazvana pandemijom nastaviti i u ovoj godini.

Novi paket mera podrazumeva, između ostalog, isplatu tri puta po polovinu minimalca za mikro, mala, srednja i velika preduzeća, a prva isplata biće 8. aprila, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Direktna podrška za preduzeća biće isplaćivana tokom aprila, maja i juna, dok sama mera stupa na snagu u martu, naveo je Mali i dodao da sektor turizma i ugostiteljstva može da računa na dodatnu pomoć u vidu celog minimalca, koji će biti isplaćen u julu.

Najavio je i da će krajem aprila početi prijavljivanje za pomoć građanima.

"Svakom punoletnom građaninu isplatićemo dva puta po 30 evra, u maju i u novembru, a penzionerima još 50 evra", rekao je Mali. 

Prijava poslodavaca koji nameravaju da koriste podršku koju daje države biće jednostvna i počeće od 1. marta na sajtu Poreske uprave.

"Prijava poslodavaca je jednostavna, uz ograničenje za sve one koji prihvate pomoć, a to je da ne smeju da otpuste više od 10 odsto zaposlenih nakon tri meseca od isplate poslednjeg minimalca i da isplaćuju dividende", rekao je Mali.

U treći paket podrške uključena su, kaže Mali, za razliku do prethodna dva paketa, velika preduzeća, jer i ona nakon godinu dana pandemije trpe posledice, što je dodatnih 300.000 zaposlenih koji mogu da koriste pomoć. 

Tu su, navodi, još dve sektorske mere - za sve gradske hotele, koje uključuju pomoć koja je puržena i prošlim paketom, a to je 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi, a za sektor autobuskih prevoznika po 600 evra za svaki autobus. 

Očekuje se, kaže Mali, za oko 10 dana da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspiše javni poziv za autobuske prevoznike. 

Premijerka Brnabić je navela da su prethodna dva paketa bila od velike pomoći da privreda "preživi" ovaj težak period, koji je u ekonomskom smislu, ističe, najteži od Drugog svetskog rata.

Premijerka je istakla da se država borila na dva fronta - zdravstvenom i privrednom.

"Srbija je na oba fronta uspela da ostvari fenomenalne rezultate. Danas čitav svet govori o Srbiji kao modelu u borbi protiv koronavirusa i nadam se da će se za nekoliko meseci govoriti o privrednom uspehu Srbije, kao što se sada govori o uspehu naše zemlje u vakcinaciji", naglasila je Brnabićeva.

Brnabić: Sedam rezultata koje je država postigla  

Ona je navela oko sedam rezultata koji su, kaže, rezultat ostvarenja svega što je država postigla kroz prethodna dva paketa podrške.

Istakla je da je Srbija prošle godine imala pad BDP-a od samo jedan odsto, što je, podseća, bio najbolji ekonomski rezultat u Evropi.

"Međutim, ti rezultati nisu samo u BDP-u. Tokom 2020. godine, kada je čitava svetska privreda trpela, naša industrijska proizvodnja je bila za 0,4 odsto veća nego u 2019. godini", ukazala je Brnabić.

Takođe, prošle godine registrovano je za 50.500 više zaposlenih.

Brnabić je navela i da je tokom 2020. porastao i izvoz i da je iznosio 17,5 milijardi evra, dok je u 2019. godini bio 17,1 milijardu evra.

"Plate i penzije su nastavile da rastu. Poslednji podatak je da je prosečna plata u novembru bila 518 evra. Inflacija je ostala stabilna i iznosi 1,6 odsto. Takođe, javni dug je pod kontrolom, što je neobičajeno za ovu godinu, kada su najuspešnije ekonomije imale značjano povećanje javnog duga, kod nas je i dalje ispod 60 odsto, to jest 56,8 odsto BDP", rekla je Brnabićeva.

Ističe da dva paketa pokazuju da su bila uspešna i dobro osmišljena, ali i da je naša privreda bila "žilava".

Brnabić je navela i da su strani investitori nastavili da ulažu u našu zemlju i da zapošljavaju, ali i da proizvode i izvoze.

Kaže da treći paket mera podrške treba da nastavi u tom pravcu, odnosno ponovo država daje podršku ne samo privredi, već i punoletnim građanima, a posebno penzionerima.

Mali: Srbija za dosadašnju pomoć dobila sve pohvale

Ministar Siniša Mali naveo je da je dosadašnja pomoć za ublažavanje posledica kovida 9 vredna ukupno vredna 953 milijarde dinara, odnosno oko osam milijardi evra.

"Ovo je izuzetno veliki i sveobuhvatan paket pomoći", naglasio je Mali. 

Ističe da je Srbija za dosadašnju pomoć dobila sve pohvale da je bila pravovremena i dobra.

"To ne kaže samo Ministarstvo finansija, pohvale smo dobili i od MMF-a, Svetske banke i drugih", naveo je Mali. 

I uz treći paket mera javni dug neće preći 60 odsto BDP-a

Ministar Mali je rekao da učešće javnog duga Srbije i uz treći paket pomoći privredi i građanima neće preći 60 odsto BDP-a i poručio da država vodi odgovornu ekonomsku politiku i da smo očuvali makoekonomsku stabilnost.

"Hoćemo da pomognemo građanima i privredi i da ih spremimo za vreme posle pandemije, da napravimo juriš i na svetska tržišta i ostvarimo brži razvoj", rekao je Mali. 

Ministar je naveo da ove godine ohrabruje to što su brojke iz januara mnogo bolje nego što se očekivalo i da je, umesto planiranog deficita u budžetu od 13,4 milijardi dinara, ostvaren suficit od 13,3 milijardi dinara. 

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара