Čitaj mi!

Kako mogu da se ojačaju krila srpskom živinarstvu

Stručnjaci procenjuju da bi u živinarstvo Srbije trebalo uložiti više od 50 miliona evra, da bi se dostigli traženi standardi. Zato su potrebne investicije kako iz domaćih tako i evropskih fondova. U Glibovcu kod Smederevske Palanke u toku je jedan od najvećih IPARD projekata u Srbiji.

Predračunska vrednost dve farme za uzgoj matičnog jata je 93 miliona dinara. Grade ih domaći izvođači po najvišim standardima, a kada budu završene, domaćini očekuju da im se vrate 53 miliona dinara. 

Cilj je da nakon dve decenije poslovanja na domaćem tržištu povećaju konkuretnost i izvoz.

Ivan Stanojlović, vlasnik firme očekuje da dođu na nivo od 25 miliona jednodnevnih pilića godišnje.

"To je velika cifra za srpsko tržište, međutim neki naši planovi su da budemo sve konkurentniji po pitanju izvoza", kaže Stanojlović.

Dragan Mirković, konsultant smatra da je efekat ivesticija u tome da će firme imati dodatni kapital kao osnovna sredstva i povećati svoj kreditni potencijal .

Stanojlovići žele da kroz buduće biznis inkubatore i transfer znanja, živinarstvo dobije snažnija krila u agroposlovanju.

"IPARD1 je imao 175 miliona evra opredeljenih. Mislim da su pozivi za sada već raspisani za oko 120 miliona. Očekujemo sledeći IPARD program kada prođemo provere i akreditacije i da će imati duplo veći iznos", ističe Mirković.

Ivan Stanojlović naglašava da sve mora da bude pokriveno papirima i da bude veoma transparentno. 

"Posao je veoma ozbiljan i kompleksan, ali se veoma isplati", dodaje Stanojlović.

Najvažniji zadatak je da se kroz garancijske fondove smanji rizik banaka, kako bi one snažnije podržale poljoprivredna gazdinstava i firme. 

Ključ za veći tranfer novca iz IPARD fondova je obrazovanje, jedinstvena metodologija i legalan rad.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">