Читај ми!

Stevanović: Očekujemo i u 2021. trend rasta ekonomije

Državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović, izjavio je za Prvi program Radio Beograda da su privredne aktivnosti iz prethodnih godina omogućile da domaća privreda, u odnosu na druge, možda bude otpornija, snalažljivija i vitalnija na posledice pandemije kovida, što bi u narednom periodu trebalo da potvrdi i zvanična statistika.

Stevanović je precizirao da domaće i inostrane analize potvrđuju da je Srbija, u protekloj godini, bila najuspešnija, odnosno broj jedan, u Evropi, kada je o rastu ekonomije reč.

Prema njegovim rečima time su stvoreni uslovi da srpska privreda, na početku 2021. godine, obezbedi dobru startnu poziciju za realizaciju očekivanja i projekcija, kao domaćih tako i inostranih, a koje se odnose na rast privrede, privredni razvoj i rast BDP-a. 

To će nam, konstatuje državni sekretar, omogućiti da budemo prvi u Evropi, ali i da se naša ekonomija vrati na pozicije koje je imala pre kovida, a koje bi trebalo da ima i u tekućoj godini.

Posledice korone su pad industrijske proizvodnje, vidljive su i u prerađivačkoj industriji što je rezultiralo padom izvoza, ali i poremećajem u eksternoj tražnji i globalnom lancu snabdevanja. Zabeležen je i pad uvoza, navodi Stevanović. 

Dodaje da postoje privredne grane koje su pretrpele negativne efekte, pre svega sektor usluga u oblasti ugostiteljstva, hotelijerstva, prevoz putnika, zatim automobilska industrija, industija tekstila i kože, gume, obuće.

Rast su zabeležile prerađivačka industrija, prevashodno proizvodnja hrane, hemijska i farmaceutska industrija. 

"Uprkos posledicama pandemije imamo razloga da budemo zadovoljni jer smo sačuvali zaposlenost, trend zaposlenosti nije doveden u pitanje, otvoreno je, od marta do novembra, novih 60.000 radnim mesta", kaže državni sekretar Ministarstva privrede.

Stevanović kaže da Ministarstvo privrede nije obustavilo realizaciju ni jednog investicionog subvencionisanog projekta, nastavljena je realizacija svih koji su najavljeni i za koje su ugovori potpisani, ali i da su zbog eksternih dešavanja realizacije nekih projekata neznatno prolongirane. 

Precizirao je da je sav novac projektovan za podsticaj, odnosno subvencionisanja novih, investicija gotovo potrošen prošle godine. 

Za tu svrhu, u tekućoj godini, izdvojeno je više od 15 milijardi dinara. Nastavićemo da, kroz kredite, subvencionišemo sektor malih, mikro i srednjih preduzeća i preduzetnika, potvrdio je Stevanović. 

Ukazao je da će dominantan deo sredstava od dve milijarde dinara biti iskorišćen za program opreme koji se sprovodi u saradnji sa poslovnim bankama. 

Preko Fonda za razvoj realizovaće se razvojni program, tu su i "start ap" krediti. 

Žensko preduzetništvo je novina i imaće snažnu podršku Ministarstva privrede.

Za privredu će, konstatuje državni sekretar, posebno značajna biti i saradnja sa Evropskom investicionom bankom, naša privreda raspolagaće sa 200 miliona evra za mala i srednja preduzeća.

Jedna polovina će biti namenjena investicionim ulaganjima pod vrlo povoljnim uslovima, a druga za likvidnost i obrtna sredstva.

Privatizacija će biti nastavljena, Ministartsvo privrede sa partnerima iz EBRD, privodi kraju izradu dokumentacije Strategije politike državnog vlasništva kojom će privatizacija i ostalih privrednih društava i preduzeća, koja su u većinskom državnom vlasništvu, staviti pod jedan krov i definisati politiku rešavanja tog sektora, pre svega kroz uvođenje modela korporativnog upravljanja od JP, preduzeća iz portfelja privatizacije i drugih strateški važnih preduzeća. 

To će biti, prema rečima Stevanovića, još jedan dodatni zamajac za pozitivna fiskalna kretanja, dodatno će se unaprediti prihodna strana budžeta, bilansi preduzeća će se unaprediti, a dividende koje pripadaju drežavi će biti veće. 

"Nadam se da će to biti pozitivan impuls za ekonomiju, mislim da ćemo trend najboljih u Evropi zadržati i u 2021. godini. Država će i u tekućoj godini biti partner privrede, trudićemo se da potrebe privrede sagledamo na adekvatan način", kaže državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović u intervjuu za emisiju Magazin nedeljom Prvog programa Radio Beograda i ističe da će domaća privreda na državu i sistem moći da računa i u ovoj godini. 

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво