Читај ми!

Momirović: Uskoro tender za nabavku brzih vozova za prugu ka Budimpešti

Rešeni su problemi sa stranim izvođačima u izgradnji brze pruge od Beograda do Novog Sada i ona će kao prioritetan projekat biti završena do kraja godine, izjavio je ministar građevinarstva Tomislav Momirović, ističući da će do tada putem tendera biti nabavljeni i brzi vozovi.

Na pitanje da precizira od koga će biti nabavljeni brzi vozovi koji mogu da idu 200 kilometara na sat, ministar je rekao da će to zavisiti od tendera.

"Vrlo brzo ćemo potpisati i memorandum sa našim kineskim partnerima, ali ono što je nama važno jeste da ti vozovi budu po evropskom standardu i da odgovoraju najkvalitetnijim vozovima koji se voze na evropskim prugama. To mora da bude do kraja godine", rekao je Momirović tokom obilaska radova na brzoj pruzi kod Zemuna Polja.

Ministar je rekao da je odlučio da prvo gradilište koje će posetiti ove godine bude brza pruga ka Budimpešti, odnosno drumski nadovžnjak u izgradnji u Zemun Polju, zbog značaja tog projekta.

"Sada se nalazimo na deonici Beograd - Stara Pazova, gde rade kineski partneri. Tu je fenomenalni nadvožnjak od 295 metara dužine i 18 metara širine", rekao je Momirović.

Zahvalio je izvođačima jer su, kaže održali dinamiku i nisu staili nijedan dan.

Ministar je poručio da nemamo više vremena da čekamo nijedan dan i da moramo još ofanzivnije da realizujemo projekte.

"Prioritet broj jedan je da završimo ovu prugu do kraja godine. Imali smo dosta problema, u početku je i koraona kočila, ali mislim da smo uspeli da prevaziđemo sve probleme. Predsednik je morao da se uključi da bi pogurao neke stvari i naterao izvođače da poštuju ugovor. To je sada sve iza nas", kazao je ministar.

Beograd i Novi Sad nikad neće biti bliži, naglasio je Momirović.

Kazao je da će u okviru tog projekta biti izgrađen i nadvožnjak kod Batajnice i drugi nadvožnjaci, železničke stanice i sva druga železnička infrastruktura.

Upitan koliko će koštati karta od Beograda do Novog Sada za vožnju brzim vozom i da li je rađena neka studija isplativnosti tog projekta, Momirović je rekao da će pruga svakako biti isplativa, jer će za samo dva ili dva i po sata moći da se stigne do Budimpešte, kao i da će zbog toga biti mnogo više turista i investicija u našoj zemlji.

Ministar je kazao da je u ovom trenutku još rano govoriti o tome kolika će biti cena karte.

Pomoćnica ministra građevinarstva Anita Dimoski je rekla da naravno da postoje sve potrebne studije, pa i ta o isplativnosti, pošto nijedan projekat ne bi mogao da se uradi bez neophodne dokumentacije i studija.

Momirović: Dokapitalizacija "Er Srbije" pitanje nacionalnog dostojanstva

Ministar Tomislav Momirović izjavio je da je dokapitalizacija avio kompanije "Er Srbija" bila pitanje nacionalnog interesa i dostojanstva, da se, kaže, u najtežim vremenima za avio saobraćaj podrži to preduzeće.

Momirović je istakao da na godišnjem nivou "Er Srbija" državi donosi mnogo novca, zaslužna je za dolazak velikog broja stranih turista u našu zemlju, kao i za dolazak "Vansija" na beogradski aerodrom.

"Er Srbija je donela mnogo novca državi i pitanje je nacionalnog dostojanstva da u ovim vremenima koji su najteži za avio saobraćaj mi njih podržimo i dokapitalizujemo", rekao je Momirović.

Istakao je da nakon dokapitalizacije očekuje da će "Er Srbija" nastaviti da donosi benefite građanima i srpskoj privredi, ali i da će u ovim teškim okolnostima uspeti da se raširi i pokrije segment tržišta koje će druge kompanije napustiti.

"Očekujem da će za godinu ili dve biti jedna od vodećih kompanija, ne samo u regionu nego i šire", naglasio je Momirović.

Poručio je i da nijedna ozbiljna država nije tokom pandemije ostavila svoje nacionalne avio prevoznike "na cedilu", te da, ističe, to nije učinila ni Srbija.

Momirović je podsetio i da je "Er Srbija" odigrala bitnu ulogu tokom pandemije koronavirusa kada je dovezla naše građane sa različitih svetskih destinacija i medicinsku opremu.

 

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара