Читај ми!

Mihajlovićeva upozorava da se "Srbijagas" opire promenama, iz preduzeća tvrde da će ispuniti traženo

Krajem prošle godine Vlade je naložila ubrzanu reorganizaciju "Srbijagasa" i formirala Radnu grupu koja već radi na tome. To znači - već za pet meseci transport i distribucija gasa moraju poslovati kao dva posebna preduzeća u vlasništvu dražave. Resorna ministarka upozorava da se "Srbijagas" opire promenama, a iz preduzeća uveravaju da će traženo ispuniti.

Plan reorganizacije "Srbijagasa" usvojen je 2014. godine. Nalaže ne samo pravno razdvajanje, već i da izdvojena preduzeća "Transportgas Srbija" i "Distribucijagas Srbija" rade potpuno nezavisno.

To znači: matična kompanija "Srbijagas" baviće se nabavkom gasa i investicijama.

"Transportgas" biće vlasnik gasovoda i transportovati gasa, a nadležnost "Distribucijegasa" je tržište i distributivna mreža. Vlada je utvrdila rokove, a prvi korak je dobijanje licence.

Mihajlović: Postoji jako puno otpora

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, navodi da je plan da do prvog maja i "Distribucijagas" i "Trasportgas" imaju svoje licence, što znači da su oni prvog maja potpuno odvojeni sa svojom imovimom i svojim nezavisnim organima i da funkcionišu kao posebna preduzeća.

"Suština promena nije zato što neko želi nekoga da pomeri, već želimo da ta preduzeća budu profitabilna, kao što je svuda u Svetu. Ne zaboravite ni jedno gasno preduzeće u Evropi, svetu, Rusiji nije preduzeće koje je u u gubicima i gde država preuzima gubitke", objašnjava ministarka.

U isto vreme, kako je dodala, postoji jako puno otpora.

"Ti otpori su svakodnevni za svaku vrstu promene unutar Srbijagasa i to pre svega onih ljudi koji upravljaju Srbijagasom. Mi ćemo učiniti sve, kada kažem mi, mislim Vlada Srbije, da to tih promena zaista i dođe", poručila je Mihajlovićeva.

Bajatović: Sve što je u interesu "Srbijagasa" biće sprovedeno

Do kraja godine od sva tri gasna preduzeća traži se pozitivno poslovanje, ubrzani plan reorganizacije pred "Srbijagas" je stavio 29 zadataka i preciziro nosioce koji treba da ih završe u predviđenim rokovima.

"Sve što upravljač, a to je Vlada Republike Srbije, zahteva od menadžmenta i rukovodstva Srbijagasa, sve ono što je u interesu Srbijagasa biće sprovedeno", Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa"

Put do sertifikata i licence nije lak, a rok je kratak, jer zbog usaglašavnja sa Energetskom zajednicom, za to treba najmanje dva-tri meseca.

U Agenciji za energtiku kažu da je "Srbijagas" već tražio licencu, ali zbog nepotpune dokumentacije ona nije odobrena.

Dejan Popović, predsednik Agencije za energetiku, kaže da bez licence ne bi moglo da se radi, ali pošto je to preduzeće od opšteg interesa, postoji Uredba Vlade kojom je do dobijanja licence takvim preduzećima odobreno da rade.

Razdvajanje delatnosti transporta i distribucije gasa Direktiva je Evropske unije regulisana Trećim energetskim paketom, koji je kompletno uključen u naš Zakon o energtici. Reforma gasnog preduzeća je i uslov na putu ka uniji za otvaranje poglavlja 15 o energetici.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара