Читај ми!

Energetska bezbednost, niža cena gasa, investicije – šta sve Srbija dobija novim gasovodom

Srbija je dobila prve količine gasa iz pravca Bugarske. Reč je o novoizgrađenom gasovodu koji ide od istoka do severa zemlje. Planirano je da gas dobiju i građani i privreda, a Srbija postane gasno čvorište. Šta novi gasovod menja i donosi Srbiji?

Srbija obezbeđuje gas iz dva pravca – dosadašnjeg iz pravca Mađarske i novog iz pravca Bugarske. U oba slučaja reč je o ruskom gasu, a izgradnjom novog gasovoda diverzifikuje se snabdevanje i smanjuje potencijalni rizik, odnosno povećava energetska bezbednost.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović kaže da su danas puštene prve količine gasa.

"Do juče smo testirali sisteme, a danas smo pustili prve količine iz interkonektora", ističe Bajatović.

Objašnjava da je to deo unutrašnjeg transportnog sistema Republike Srbije, koji je u vlasništvu kompanije koja je osnovana po srpskim zakonima.

"To je deo našeg unutrašnjeg transportnog sistema. Dobijaćemo gas iz tog izvora i to jeste svojevrsna diverzifikacija. Danas smo utisnuli oko 140.000 metara kubnih gasa u sistem i sada znamo da sve radi", navodi Bajatović.

Gas sada dolazi iz Rusije, a u budućnosti potencijalno može biti i neki drugi.

"Srbijagas će sigurno zadržati, kao i Republika Srbija, strateško partnerstvo u toj oblasti sa Rusijom. Mi smo ovo radili u tišini, pod velikim pritiscima i pretnjom sankcijama. Morali smo tako. Ovo je po meni velika pobeda Srbije i velika pobeda predsednika i njegove nacionalne, ekonomske i spoljne politike", smatra Bajatović.

Ističe da je prvi put u istoriji Srbija tranzitna zemlja.

"Od prvog januara cena gasa na bugarskoj granici biće oko 150 dolara, a sada je 240 dolara. Od 60 do 90 dolara će u prva dva kvartala naredne godine biti jeftiniji gas za naše potrošače. Štedećemo i na transportu", najavljuje Bajatović.

Kaže da će "Turski tok" u celini koštati do milijardu i 800 miliona evra.

"Bitno za Srbiju da je izašla na tranzitni gasovod"

Diplomata i spoljnopolitički analitičar Srećko Đukić kaže da će pritisaka i iskušenja biti još mnogo, imajući u vidu da je gas strateška sirovina već čitavih 50 godina.

Ističe da je Amerika uvek bila protiv ruskog gasa, a i danas je.

"Znamo kolika se bitka bije oko 'Severnog toka 2'. U seni toga proguran je 'Turski tok'. Videćemo kako će se Amerika kasnije postavljati. Američki cilj je da zaustavi dalji porast potrošnje ruskog gasa u Evropi", objašnjava Đukić.

Podseća da je Evropa najveći kupac ruskog gasa, što Amerika ne želi.

"I Evropa je shvatila rusku opasnost u gasu i počela diverzifikaciju, ne samo u pogledu zemalja iz kojih se snabdeva već i u pogledu tečnog gasa. Na obodu Evropske unije niču stanice za tečni gas", navodi Đukić.

Podseća da su vrata za ovaj gasovod otvorena pre 12 godina, kada je potpisan energetski paket između Srbije i Rusije i kada je Srbija prodala naftnu i gasnu industriju Rusiji, a Rusija obećala da će za dobijenu cenu izgraditi "Južni tok", koji je od ovoga trebalo da bude dva puta veći.

Podseća da je taj projekat propao, pa je došlo do "parafraze Južnog toka" u obliku "Turskog toka", koji je značajno manji i sa značajno manjom geopolitičkom ambicijom.

"Bitno je za Srbiju da je izašla na jedan tranzitni gasovod, da dobija gas i iz drugog pravca, ali opet dobija ruski gas, pa ta formula energetske bezbednosti koja podrazumeva diverzifikaciju i puteva snabdevanja i izvora snabdevanja nije u celini zatvorena, ali je bitno da dolazi iz drugog pravca", objašnjava Đukić.

"Alternativno snabdevanje dobro kod svake vrste robe"

Profesor Ekonomskog fakulteta Slobodan Aćimović kaže da su saobraćajna i energetska infrastruktura ključni stubovi razvoja svake zemlje.

"Dosta uspeha je postignuto u tome prethodnih godina. Pričamo i dalje samo o ruskom gasu, ali jako je bitan transportni tok. Ako se prekine neki izvor snabdevanja, kao što se prekidao kroz Ukrajinu, imamo alternativu", ističe Aćimović.

Naglašava da je alternativno snabdevanje dobro kod svake vrste robe.

"Kada pogledate gde su izgrađene glavne investicije, uglavnom duž Koridora 10. Slično će biti i sada. Ovim potezom ćemo moći da povećamo prihode jer ćemo naplaćivati takse trećim zemljama, a uspećemo i da kroz dobre pregovore dodatno smanjimo cenu gasa", objašnjava Aćimović.

Ističe da će se stvoriti i osnove da se mnoge loše energije zamene gasom.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво