Читај ми!

Digitalizovano prvih 27 postupaka za dobijanje licenci, dozvola i saglasnosti za privredu

Uvođenjem novih elektronskih usluga za privredu na Portalu eUPRAVA kroz Program ePAPIR privrednicima u Srbiji je dostupno prvih 27 potpuno digitalizovanih postupaka za izdavanje dozvola, licenci i saglasnosti.

Prvi digitalizovani postupci, između ostalog, uključuju upis u registar distributera i uvoznika sredstava za ishranu bilja, priznavanje registracije sredstava za zaštitu bilja, upis u registar proizvođača semena, rasada, micelija jestivih i lekovitih gljiva, upis u registar sredstava za ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta i mnoge druge, navodi se u saopštenju Kancelarije za IT.

Ovi postupci su sada brži i jeftiniji, a potrebne dozvole su dostupne u nekoliko jednostavnih koraka. 

Potrebno je da korisnik na Portalu eUprava popuni elektronski zahtev, prilaži dokumentaciju i vrši elektronsko plaćanje, ukoliko usluga zahteva finansijski izdatak.

Sistem automatski pristupa elektronskim registrima i pribavlja podatke po službenoj dužnosti koji su neophodni u procesu odlučivanja.

Podnosilac zahteva zatim redovno dobija obaveštenja o mogućim dopunama dokumentacije i promenama u statusu predmeta. 

Na kraju, dozvola se dostavlja elektronskim putem u eSanduče podnosioca na portalu eUprava i trajno je dostupna korisniku i nadležnim organima za sve dalje postupke.

U saopštenju se navodi da je do sada pojednostavljeno ili ukinuto više od 130 postupaka čime su napravljene uštede za privredu u vrednosti većoj od 32 miliona evra na godišnjem nivou. 

Do kraja marta završiće se digitalizaca još 50 usluga iz oblasti zapošljavanja, rudarstva, zaštite životne sredine, saobraćaja, veterine i usluge koje pruža Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Registar administrativnih postupaka biće dostupan podizanjem Portala kao jedinstvenog mesta sa svim informacijama o postupcima/uslugama za privredu koje sprovodi javna uprava. 

Ova inovacija je deo trogodišnjeg projekta za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji, koju realizuju Republički sekretarijat za javne politike, Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svetske banke, uz finansijsku podršku Fonda za dobru upravu Ujedinjenog kraljevstva i Britanske ambasade u Beogradu.

Jovanović: Digitalizacija omogućava jeftinije poslovanje

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović kazao je da se digitalizacijom postupaka olakšava i omogućava privredi u Srbiji jeftinije poslovanje. 

"Obilaženje šaltera više ne sme da bude obaveza ni građana kao ni privrede. Moramo javnu upravu staviti u službu svakog građanina i svakog preduzeća. Zahvaljujući ovom projektu na kraju ćemo imati 100 najčešćih usluga za privredu kompletno digitalizovanih i dostupih elektronski, što će privredi uštedeti osam miliona dolara na godišnjem nivou", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima kroz taj projekat je uspostavljena platforma za masovnu digitalizaciju procedura za pravna lica i očekuje se da državne institucije krenu u digitalizaciju sopstvenih postupaka. 

Platforma eDozvole koja je izgrađena kao deo infrastrukture Portala eUprava omogućava i neograničeno dodavanje procedura u budućnosti, čime se stvara osnova za dalju digitalizaciju i kreiranje sveobuhvatne platforme za izdavanje elektronskih rešenja. Sa dodavanjem novih postupaka formiraju se i novi registri za automatsko preuzimanje podataka, te na taj način nove usluge postaju kvalitetnije i brže, ističe se u saopštenju. 

Ujedinjeno kraljevstvo najveći donator procesa digitalizacije

Ujedinjeno kraljevstvo podržava proces unapređenja poslovnog okruženja, jer u reformisanoj i konkurentnoj privredi vidi čvrst osnov za regionalnu stabilnost i prosperitet. Ujedinjeno kraljevstvo je u prethodnom periodu, sa podrškom vrednom preko pet miliona funti, najveći bilateralni donator procesa digitalizacije u Srbiji. 

Cilj trogodišnjeg Projekta za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji je smanjenje administrativnog opterećenja za privredu kroz pojednostavljivanje 1.750 administrativnih postupaka, omogućavanje elektronskog izdavanja 100 dozvola i uklanjanje praksi koje negativno utiču na razvoj konkurencije.

Očekuje se da će oko 600 dozvola, saglasnosti i odobrenja biti pojednostavljeno, navodi se u saopštenju Kancelarije za IT.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара