Читај ми!

Hotelijeri i ugostitelji primenjuju stroge mere, od zdravlja gostiju zavise im poslovi i radna mesta

Zimska sezona je počela, ali i goste i domaćine muče mnoge nedoumice i iskušenja kojima se mora odoleti da bi zdravi na odmor otišli i još se zdraviji vratili. Hotelijeri i ugostitelji primenjuju i strože mere od onih koje preporučuju epidemiolozi jer od narednih meseci zavisi hoće li očuvati posao.

Slike gužve u redu za žičaru od 4. decembra, prvog dana rada ski-centra Kopaonik, kružile su društvenim mrežama. U Skijalištima Srbije priznaju da ih je navala skijaša iznenadila i pored toga što je tog dana skijanje bilo besplatno. Kažu da su problem rešili sutradan, povećanjem broja redara.

"Oni su ovlašćeni i dužni da kontrolišu skijaše, da li nose zaštitne maske, da li imaju rukavice, da li poštuju propisano rastojanje od najmanje metar i po i ukoliko dođe do toga da neki skijaš odbije da ispoštuje proceduru i ova pravila, on može njega da izdvoji iz reda, da ga udalji i da mu u krajnjem slučaju oduzme ski-pas", kaže Ana Jovanović iz Skijališta Srbije. 

Ove zime, žičare će primati dvostruko manji broj skijaša od predviđenog, pa će tako na primer na šestosednoj žičari moći da budu najviše tri skijaša.

Hotelijeri su svesni da im od zdravlja gostiju ove zime, zavisi posao i radna mesta.

"Od samog ulaska u hotel gostima su na raspolaganju sva moguća zaštitna oprema a redovno se radi isterilizacija kompletnog hotelskog prostora. Posebnu pažnju posvećujemo načinu na koji se služi hrana i piće u ovim izmenjenim okolnostima i tu su apsolutno na snazi najviše moguće higijenske mere", kaže Svetlana Kostić iz "MK rizorta", Kopaonik.

Mnoga seoska domaćinstva godinama žive od turizma, pa će, obećavaju domaćini, otvoriti četvore oči da im nešto ne promakne što bi ugrozilo goste. Kažu da im je u ovo vreme prošle godine čitav januar bio rezervisan.

"Sada je to drastično lošije u odnosu na prošlu godinu, još uvek se ništa tačno ne zna jer ne znamo kako će se dalje razvijati situacija sa korona virusom", navodi Jasmina Kostić iz "Zlatiborski konaci".

U banjama je rezervisano oko 30 odsto kapaciteta. I tu se primenjuju sve preporučene mere.

"Takođe su uveli i smene odnosno zakazivanje za korišćenje spa-centara kako se ne bi desilo da bude gužva u tim delovima smeštajnih kapaciteta koji mogu potencijalno biti rizični, trudeći se da zaista naprave situaciju što bezbednijom i sigurnijom za turiste", kaže direktorka urističke organizacije Srbije Marija Labović.

Naš narod kaže "Ko se čuva i Bog ga čuva". Zadovoljite svoju skijašku strast, popijte nešto toplo na stazi da se ugrejete, a onda na večeru i na spavanje. Čeka vas novi dan na snegu. 

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво