Читај ми!

Pirotski opanak ima samo jednu manu

Od male radionice u kojoj je nekoliko radnika proizvodilo opanke, pirotski "Tigar" je za 85 godina izrastao u najveću fabriku gumene obuće na Balkanu. U pogonima "Tigra" proizvodi se obuća za specijalne jedinice širom sveta, a ove nedelje iz Pirota kreće prvi kamion sa čizmama za vojsku Švedske. Tigar je i dalje u vlasništvu države, a zapošljava 1.200 radnika.

Da čizma glavu čuva mogu da vam potvrde u "Tigru", jer se ovde svakoga dana proizvede na hiljade pari gumene obuće za vojsku, policiju i vatrogasce širom sveta. Obuća se decenijama izrađuje isključivo ručno.

"Svaki par gumene obuće ima mnogo delova. To prođe mnogo ruku naših radnika, vrednih ljudi, koji prave da fabrika živi i postoji dugi niz godina", navodi Jasmina Mijalković, direktorka proizvodnje.

Svakoga dana moram da pripremim 5 do 7 hiljada pari obuće za izvoz. Nije mnogo težak posao, solidna je plata i može da se zaradi", kaže Aleksandar Savić, najbolji radnik "Tigra".

"Ja radim više od 15 godina u ovoj firmi, zarada je solidna, uvek može i bolje. Svi se mi trudimo da naš posao što bolje radimo", ističe Brankica Stanković, najbolja radnica "Tigra".

Za proteklih 85 godina najznačajniji "Tigrov" proizvod je pirotski opanak koji se izvozi u sve balkanske zemlje, Japan i Sjedinjene Američke Države. Tigrovci u šali kažu da opanak ima samo jednu manu – jako ga je teško pocepati.

Opanak i modernu gumenu obuću spaja vrhunski kvalitet.

"Naša obuća može da trpi i minus 40 stepeni, kada se radi o obući za skandinavske armije, a sa druge strane imamo i vatrogasnu obuću sa kojom možete da idete kroz otvoreni plamen", ističe Vladimir Ilić, generalni direktor "Tigra". 

Sve tri "Tigrove" fabrike, uprkos problemima zbog pandemije, u drugoj polovini ove godine, beleže rast proizvodnje.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи