Читај ми!

Da li ste znali da je orezivač voća izuzetno traženo i plaćeno zanimanje

Dok se širom Srbije povećavaju plantaže pod zasadima voća javio se problem manjka orezivača. Starih i iskusnih je sve manje, a retki su mlađi koji se odlučuju za ovo drevno zanimanje. Ipak, situacija se i ovde polako menja, bar ove sezone, za ovaj posao su zainteresovani učenici srednjih škola i fakulteta.

Lenka Pantelić iz Zrenjanina studira u Novom Sadu i kaže da je spojila profesiju i ono što voli, a usput i zaradi neki džeparac.

"Apsolvent sam na poljoprivrednom fakultetu, na smeru holtikultura, ima tu dosta sličnosti sa voćarstvom i vinogradarstvom i ostalim srodnim biološkim naukama", kaže Lenka.

Učenik Tehničke škole Luka Zorić iz Zrenjanina želi da nauči zanat, jer, kako kaže, sada je onlajn školovanje, kreće raspust, tako da ima vremena, a i priliku da nešto zaradi. 

Pojedine kompanije koje se bave voćarskom proizvodnjom u nedostatku orezivača organizuju besplatne kurseve, jer ovaj posao se jedino može uraditi ručno.

"Naša kompanija ima preko 500 hektara pod višnjom, radimo trenutno zimsku rezidbu, prilagođavamo uzgojni oblik za mašinsku berbu. Imamo problem sa radnom snagom, ali ih angažujemo iz okoline Zrenjanina, uradimo sa njima obuku tako da oni to mogu vrlo kvalitetno da rade", kaže Zoltan Kiš Matijević iz "Agrara".

Raduje ga, kaže, što ima sve više mladih rezača koji su zainteresovani da nauče rezidbu a takođe i da za to budu adekvatno nagrađeni.

I kako tvrde u ovoj kompaniji, veliki broj mladih koji nauče ovaj posao veoma brzo odlazi van Srbije i tamo rade na plantažama jer širom Evrope zanimanje orezivača voća je izuzetno traženo i pre svega dobro plaćeno.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи