Читај ми!

Trgovina vodom na berzi - budućnost ili zaštita od rizika

Proteklu nedelju pamtićemo i po prvom trgovanju vodom na Vol Stritu. Najveća svetska berza derivata pokrenula je u ponedeljak trgovanje u vezi sa kalifornijskim tržištem vode, vredno više od milijardu dolara. Vrlo je moguće da će se vodom trgovati u budućnosti, ali u ovom trenutku je to izvedena vrednost, da biste se zaštitili od rizika, ocenio je u gostujući u Jutarnjem programu profesor Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović.

Profesor Musabegović kaže da se voda u ovom trenutku na berzi nalazi kao finansijski instrument, odnosno fjučers, a to znači da se njom trguje tri meseca.

"Voda je neka vrsta derivata, kao što je benzin derivat nafte i od cene nafte zavisi i cena benzina. Kod fjučersa vi imate pravo na kraju da uzmete ili ne uzmete robu, pošto se voda ne uzima, ona je hibridni instrument koji treba da bude robni, ali je finansijski. To je smišljen derivat. Neki zažive neki ne, ali s njim se štitete od rizika", naveo je Musabegović.

Prema njegovim rečima, voda je važan faktor u privredi i u svim oblastima, ali je ograničenog kapaciteta.

"Na celoj zemlji je 72 odsto vode, ali od toga samo jedan odsto je voda koju mi možemo kao čovečanstvo da koristimo. Ona je ograničeni resurs koji će s klimatskim promenama koja će postajati nedostupna za ogroman broj ljudi. Ovo je pilot projekat koji će pokazati šta će biti trend. Vrlo je moguće da će se vodom trgovati u budućnosti, ali u ovom trenutku je to izvedena vrednost", ističe profesor Beogradske bankarske akademije.

Voda se na berzi kupuje tako što se daje određena suma novca, koja se zove kapara. A vrednost je u ugovoru koji se sklopi na berzi.

"Oni su zamislili da to bude u akrima, to je mera za površinu zemlje. Deset akara je ta površina kod je nas je to oko četiri hektara, čija dubina vode je oko 30 santimentara. Ta količina vode je ugovor. Kod fjučersa je ugovor jedinica mere kao što je kod jabuka kilogram. Ugovor vam daje pravo da kupite ili prodate tu količinu vode za neku isporuku u budućnosti", objasnio je Ismail Musabegović.

Ko trguje vodom na berzi? 

Za sada su za trgovinu vodom na berzi zaiteresovani poljoprivrednici u Kaliforniji.

"U Kaliforniji su česte suše zbog klimatskih promena i kad je suša, cena vode raste. Berza je bazirana na ponudi i tražnji, ako je ponuda veća cena pada, ako je tražnja veća cena raste. Ako je sušna godina velika je tražnja i cena će rasti", naveo je naš sagovornik.

Reč je dakle o berzanskom proizvodu na početku svog veka. Trenutno je tržište vodom na berzi relativno malo, a koliko će biti globalno prihvaćeno, tek ćemo videti.

"Voda je budućnost, jer pored poljoprivrede i ljudi su korisnici vode. Srbija je bogata vodom, a kod nas je mala svest o tome koliko je voda važna i koliko moramo da je čuvamo kao ekološku vodu. Voda će stvarno biti nešto za čim će svet žudeti u budućnosti, zaključio je profesor Musabegović.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво