Čitaj mi!

Mihajlović: Zatražiću od vlade da naloži "Srbijagasu" da završi reformu

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je da će zatražiti od Vlade Srbije da naloži "Srbijagasu" da završi reformisanje i da se odvoji delatnost transporta i distribucija gasa.

Na pitanje novinara dokle se stiglo sa reformom preduzeća u energetskom sektoru i da li ima po tom pitanju razmimoilaženja sa koalicionim partnerom, Mihajlović rekla da se reforma se pre svega odnosi na "Srbijagas".

"Ministarstvo energetike ponovo sprema dokument za vladu kojim ćemo ponovo naložiti ono što je trebalo da se uradi 2014. a nije urađeno. To znači da se završi reformisanje "Srbijagasa" i da se zaista istinski odvoji delatnost transporta i distribucije gasa. Verujem da će svi članovi vlade imati razumevanja što to ponovo stavljam na sednicu vlade", istakla je ministarka rudarstva i energetike.

Kako je navela, mora da bude jasna poruka da mi to moramo da završimo ne zbog "ministra energetike ili direktora "Srbijagasa" već zbog budućnosti gasnog sektora.

"Ne govorim čak ni o potencijalnim sankcijama koje možemo da trpimo i koje verujem da ćemo da trpimo od Energetske zajednice već o tome šta gasni sketor može da donese, a može da donese profit i mnogo bržu i bolju reliaciju invesitcije za građane", naglasila je Mihajlović.

Istakla je da je projekat Turskog toka kroz Srbju važan projekat i da treba da se završi na vreme i ako postoje problemi, kao i što moramo da počnemo da radimo i gasovod ka Bugarskoj.

Mihajlović dodaje da se to odnosi i na nastavak reformisanja EPS-a.

"To su dva najvažnija preduzeća u energetici gde postoji i najviše mogućnosti, ali i najviše kritičnih tačaka i možda čak ako mogu da kažem i otpora promenama", zaključila je Mihajlović.

 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">