Читај ми!

Atanasković: Neće se žuriti sa privatizacijom "Jumka"

Sa privatizacijom "Jumka" u Vranju neće se žuriti i na tome će se raditi iduće godine i nastojati da se nađe adekvatan kupac koji bi omogućio bolje uslove za radnike i dodatno zaposlio mlade ljude, poručila je resorna ministarka Anđelka Atanasković tokom obilaska te fabrike.

Anđelka Atanasković je rekla da su joj radnici preneli da su zadovoljni uslovima i platama, ali je dodala da uvek ima prostora za poboljšanje.

"Na nama je zajednički da to pojačamo i obezbedimo bolje uslove i plate, oni nisu na teretu države, sami se izdržavaju, a ja mogu da obećam da ću u saradnji s vojskom i policijom i još nekim firmama uticati na to da im se omogući da imaju posla, odnosno da naručuju robu od njih, kako uniforme, tako i zaštitnu odeću", rekla je Atanaskovićeva.

Dodala je da je cilj da se radnicima tako pomogne dok se ne završi privatizacija i ne budu našli poverioca.

"Istakli su da su zadovoljni, oduševljena sam i vidim da radnici imaju želju da rade tu i žive u ovom delu Srbije i daćemo sve od sebe da im se pomogne", rekla je ministarka.

"Gledaćemo da nađemo adekvatnog kupca"

Navela je i da imajući u vidu da nisu na teretu države, nije nužno da se odmah, kako je rekla, pošto-poto traži kupac, već da će se na tome raditi iduće godine.

"Pandemija koronavirusa je usporila ceo svet, ne samo Srbiju, i gledaćemo da nađemo adekvatnog kupca, ne samo da se udome već da budu dobri uslovi, da zaštitimo ljude i uposlimo nove", rekla je ministarka.

Ističući da je starosna struktura radnika oko 45 godina, ona je dodala da je važno da se zapošljavaju mladi, te da se u ugovoru kupac mora usloviti time da u naredne tri godine poveća broj zaposlenih, naročito mladih da bi se produžio vek fabrike. 

Objasnila je da preduzeće "Jumko" nije trenutno na listi prioriteta za privatizaciju, jer se izdržava samostalno.

"Tek možda kada se smiri situacija iduće godine, možemo očekivati veće razgovore o tome, a sigurno će direktori fabrika biti uključeni u to. Nastojaće se da se za zavisna preduzeća koja posluju u okviu 'Jumka' nađu kupci kako bi se rasteretilo poslovanje", istakla je Atanaskovićeva.

"Jumko" održava stabilnost proizvodnje

Generalni direkor "Jumka" Branislav Trajković kaže da imaju posla do kraja godine i za skoro celu narednu godinu, da u Sloveniju izvoze robu, odnosno zaštitna odela za zdravstvene radnike.

"Uprkos teškoj situaciji izazvanoj pandemijom, uspeli smo da održimo stabilnost u proizvodnji i u narednom periodu biće sigurne zarade i dosta posla", rekao je Trajković.

Budući da u preduzeću 90 odsto radnika čine žene, za rođenje prvog deteta daju pomoć od 500 evra, za drugo 1.000, zatim 1.500 evra, a omogućili su i besplatne vrtiće za decu radnika, kao i pomoć za one koji su u teškoj materijalnoj situaciji.

"Jumko" ima 2.000 zaposlenih, u Vranju je 1.300 radnika, a u okolnim konfekcijama njih 700. Ove godine otvoren je pogon u Drvaru sa stotinak zaposlenih.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво