Читај ми!

Izvoz junećeg mesa značajno uvećan, kakve su cene i gde se izvozi

Cena tovne junadi se stabilizovala i iznosi od 180 do 220 dinara, zavisno od teritorije, kaže za RTS Nenad Budimović iz PKS. Dodaje da je ove godine izvezeno 12.000 živih junadi i 3.500 tona najkvalitetnijeg mesa u Tursku.

Otkupljivači cmanjuju cene pred istek roka za prodaju junadi uz državne podsticaje od 20.000 dinara. Prema informacijama iz otkupnih stanica, za junad Holštajn rase proizvođačima se trenutno nudi 150 do 160 dinara po kilogramu, uz rok isplade od 30 do 60 dana.

Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS Nenad Budimović rekao je za RTS da se Holštajn rasa koristi za proizvodnju mleka, a ne za meso.

Međutim kako ističe, ako se gleda cena tovne junadi, podaci govore da su cene od 180 do 220 dinara, zavisno od toga da li je reč o jugu li severu Srbije.

Budimović je naveo da su se cene stabilizovale jer je veliki broj žive junadi izvezen ove godine.

Rekao je da je oko 12.000 žive junadi otišlo u Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju i BiH. Tako se na neki način kompenzovao višak koji je u jednom trenutku bio zastupljen na tržištu Srbije.

Budimović ističe da se najviše izvozi tovna junad, a da se Holštajn rasa ne izvozi.

Dodaje i da nije cilj da se izvozi živa junad nego meso. Kako kaže, za prvih devet meseci ove godine 3.500 tona najkvalitetnijeg mesa je otišlo u Tursku, što je u poređenju sa prošlom godinom nekoliko stotina puta više.

Ipak, navodi da, kada ne može da se realizuje izvoz mesa, dobro je i da živa stoa može da ode. Kaže i da su daleke destinacije opcija za izvoz, ali da bi se trebalo fokusirati i na Evropu. 

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи