Читај ми!

Razgovor o izmeni međudržavnog gasnog sporazuma sa Rusijom

Izmene međudržavnog sporazuma sa Rusijom, koji ističe sledeće godine, a čime je i formirano preduzeće "Jugorosgas", bila je glavna tema sastanka ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović sa predstavnicima te firme.

Glavna tema sastanka bile su izmene međudržavnog sporazuma sa Rusijom iz 1996, kojim je i formirano preduzeće "Jugorosgas", a koji ističe 2021. godine.

"Izmenama sporazuma trebalo bi da se reši pitanje sertifikacije ćerke-firme 'Jugorosgasa', 'Jugorosgas-transport', kao nezavisnog operatora transporta gasa u Srbiji, čime će se rešiti dugodišnji nasleđeni problem u ovoj oblasti", navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednice Vlade i Ministarstva rudarstva i energetike.

Agencija za energetiku je u julu 2019. donela odluku kojom se oduzima sertifikat izdat 2017. ovoj firmi, koji je izdat uslovno, s obzirom na to da u međuvremenu nisu ispunjeni uslovi iz Zakona o energetici, koji je usklađen sa direktivama EU u oblasti energetike.

Rad na izmenama sporazuma trebalo da bi da uključi i inicijativu za nastavak izgradnje mreže gasovoda na jugu Srbije, izgradnjom gasne interkonekcije sa Makedonijom.

Mihajlovićeva je naglasila da je gasni sektor važan i za energetsku bezbednost Srbije, kao i za razvoj energetskog sektora. Posebno je istakla značaj podrške ambasade Ruske Federacije na projektima izgradnje transportne i energetske infrastrukture.

Generalni direktor "Jugorosgasa" Aleksej Muratov rekao je da je ova kompanija u potpunosti otvorena za saradnju sa Ministarstvom i spremna na zajednički rad na boljem i efikasnijem rešavanju svih pitanja.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво