Čitaj mi!

Mihajlovićeva sa ambasadorom Francuske o unapređenju saradnje u oblasti energetike

Saradnja u oblasti zelene energetike, obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost bile su teme današnjeg sastanka potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike, Zorane Mihajlović, s ambasadorom Francuske u Srbiji Žan-Lujem Falkonijem, navodi se u saopštenju.

"Imali smo sjajnu saradnju u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i verujem da i u energetskom i rudarskom sektoru možemo napraviti rezultat kroz zajednički rad i razmenu znanja, s obzirom na napredak koji Francuska ostvaruje posebno kada je reč o obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti i upotrebi novih zelenih tehnologija. Ministarstvo je otvoreno za saradnju sa francuskim kompanijama koje su dobrodošle u Srbiju", poručila je Mihajlovićeva.

Kako se navodi u saopštenju, potpredsednica Vlade je obavestila ambasadora da Ministarstvo priprema izmenu nekoliko važnih zakona u ovom sektoru, kao i izradu novog zakona o obnovljivim izvorima energije i izrazila interesovanje za saradnju sa francuskom Agencijom za razvoj, koja može biti važan partner, posebno kada je reč o energetskoj efikasnosti i formiranju Fonda za energetsku efikasnost.

Dodaje se da je ambasador Falkoni izrazio zadovoljstvo zbog imenovanja Mihajlovićeve za ministarku rudarstva i energetike, istakavši da je reč o veoma značajnim sektorima, te da su francuske kompanije zainteresovane za saradnju, naročito kada je reč o obnovljivim izvorima energije.

"Francuska je dobro pozicionirana po pitanju zelene energije i obnovljivih izvora, naročito kada je reč o geotermalnoj energiji i vetroparkovima, za koje smo zainteresovani da razvijamo i u Srbiji. Nastavićemo da pružamo podršku projektu „Vinča", jer prerada otpada igra važnju ulogu u proizvodnji električne energije, kao i modernizaciji EMS-a, u šta je uključena i naša Agencija za razvoj", rekao je Falkoni.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">