Čitaj mi!

G-20: Multitrgovinski sistem važniji nego ikad

Lideri 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta naveli su, u završnom zaključku sa samita, da je multilateralni trgovinski sistem sada važniji nego ikad zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa. Direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva pozvala je na hitnu i efikasnu primenu novog plana G20 pomoći siromašnim zemljama za rešavanje problema dugova pogoršanim zbog pandemije, ali je navela da je pomoć potrebna i drugim zemljama.

Lideri G-20 obećali su da će tržišta biti otvorena i da će se postići fer i stabilno trgovinsko i investiciono okruženje, prenosi Rojters.

G-20 takođe poziva Međunarodni monetarni fond da nastavi da traži dodatna sredstva koja bi mogla da pomognu njegovim članicama koje se bore sa krizom.

Poručili su i da su odlučni da podrže afričke zemlje u prevazilaženju krize izazvane koronavirusom, uključujući istraživanje održivijih opcija finansiranja.

Takođe su naveli da borba protiv klimatski promena predstavlja sve veći izazov i da je G-20 posvećena ostvarivanju ekološki održive budućnosti.

Georgijeva poziva na primenu okvira o pomoći siromašnima

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva pozvala je na hitnu i efikasnu primenu novog plana G20 pomoći siromašnim zemljama za rešavanje problema dugova pogoršanim zbog pandemije koronavirusa, ali je navela da je pomoć potrebna i drugim zemljama.

"Od ključnog značaja je da se ovaj Okvir hitno i efikasno primeni", rekla je Georgijeva u saopštenju posle obraćanja liderima Grupe 20 najjačih svetskih ekonomija, prenosi Rojters.

Georgijeva je rekla da se mora pomoći i drugim zemljama koje nisu obuhvaćene Okvirom o pomoći kada je reč o zaduženim zemljama, tako da njihove ekonomije mogu da postanu otpornije.

Okvir o rešavanju problema duga koji su usvojili lideri G20 odnosi se na 73 zemlje kojima se omogućuje privremeno zamrzavanje bilateralnih potraživanja.
 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">