Читај ми!

Brnabić: Privreda "žilava", država pokazala da neće štedeti na podršci

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je privreda u Srbiji tokom 2020. godine pokazala "žilavost", što je uticalo na to da zemlja ima odlične ekonomske pokazatelje. Država je, kaže, pokazala da neće da štedi resurse da podrži privredu, jer to znači radna mesta i bolji kvalitet života za građane.

Ana Brnabić je na predstavljanju "Bele Knjige" rekla da je zahvaljujući privredi država mogla da izdrži ekstremne vanredne troškove koji i danas postoje, jer i dalje traje borba protiv koronavirusa i dodala da je bilo potrebno kupiti pi-si-ar testove, antgenske testove, respiratore...

Ona je istakla da se prvi put ne predstavljaju rezultati, već imajući u vidu izazovnu godinu, sada se govori o tome kako da se napravi brzi oporavak u narednim godinama.

Premijerka je zahvalila članovima Saveta stranih investitora zato što su tokom prvog talasa koronavirusa u martu i aprilu donirali novac i opremu i sve ono što je bilo potrebno za zdravstveni sistem, ali i zato što su se trudili da zadrže najveći nivo proizvodnje i zaposlene, a negde i da dodatno zaposle građane.

"Zbog toga sam zahvalna i kao premijerka i kao građanka", poručila je Brnabićeva.

Ukazala je na timski rad predsednika Srbije, Vlade Srbije i Narodne banke Srbije, zahvaljujući čemu će Srbija ovu godinu završiti sa najboljim ekonomskim rezultatima u
Evropi.

"Naša predviđanja su da ćemo završiti ovu godinu sa padom BDP-a od minus jedan. Trudimo se da to bude minus 0,7 odsto, ali prema procenama Ministarstva finansija biće jedan, ali i to je najbolji rezultat u Evropi", rekla je ona.

Navela je da nezaposlenost pala na 7,3 odsto, a da je javni dug trenutno na nivou od 57 odsto BDP-a.

Fabrici: Uskoro dodatne mere podrške Srbiji i regionu

Oporavak privrede EU imaće pozitivan efekat na ceo region, a EU će do leta osmisliti ekonomske mere podrške kako Srbiji, tako i celom regionu, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

EU biće tu da pomogne, rekao je Fabrici i dodao da je ove godine ekonomija zemalja unutar EU pogođena pandemijom kovida 19, ali da već ima naznaka da će doći do oporavka i relaksacije.

"EU staviće na raspolaganje fondove koji će pomoći regionu da podstakne ekonomski rast, imamo investicioni plan koji će doneti dodatne benefite", rekao je Fabrici na predstavljanju "Bele knjige".

Dodao je da je analiza data u "Beloj knjizi" pokazala da postoji jaka konvergencija poslovne zajednice u Srbiji i EU.

"Veliki broj preporuka u Beloj knjizi su takve kao da smo ih mi pisali. Ovaj izveštaj je veoma sličan našem izveštaju o napretku i pridruživanju 2020. uz preporuke Vladi Srbije da ubrza reforme", rekao je Fabrici.

Iskazao je relativni optimizam i dodao da je situacija što se ekonomije tiče u Srbiji mnogo bolja nego u drugim delovima Evrope.

"Ekonomija napredovala, potrebne reforme u vladavini prava"

Sem Fabrici je ocenio da je Srbija dostigla određeni napredak u ekonomiji u 2020. godini, a da Evropska komisija ohrabruje našu zemlju da još više uradi u oblasti vladavine prava.

Fabrici je na pitanje o izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, kazao da su u njemu dva glavna elementa, a to su ekonomija i vladavina prava.

"Srbija je postigla određeni napredak u ekonomiji, na primer u oblasti transporta je napravila najbrži napredak u odnosu na druge oblasti, ali svakako postoji još prostora za unapređenje. Kaže se u izveštaju, kada je reč o privredi, da je Srbija između dobrog i srednjeg nivoa pripremljenosti, to ukazuje na pozitivno", rekao je Fabrici.

Savet stranih investitora predstavio je "Belu knjigu 2020" najvišim predstavnicima Vlade Srbije i time obeležio 18 godina svog postojanja.

Zbog epidemijske situacije "Bela knjiga" je predstavljena onlajn, a ona je ključni proizvod kojim Savet daje preporuke usmerene da podrži privredni rast i bolji život građana Srbije.

"Bela knjiga" je putem onlajn platforme predstavljena predstavnicima brojnih državnih organa, ambasada, kao i privrednoj i društvenoj zajednici.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво