Читај ми!

Mihajlovićeva sa Ndegvom: Energetika i rudarstvo bazični za razvoj i budućnost Srbije

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović sastala se sa šefom kancelarije Svetske banke u Srbiji Stivenom Ndegvom i sa njim razgovarala o nastavku saradnje posebno u oblasti reformi ovih sektora, zelene ekonomije i energetske efikasnosti.

Nakon sastanka obraćajući se medijima, Zorana Mihajlović je istakla da su razgovarali o nekoliko važnih strateških pravaca, od zelene ekonomije i zelene energetike.

"Iako znamo da se deo struje dobija iz uglja, drugi deo je iz hidroenergije i želimo da energetiku pospešimo i učinimo čistijom. S druge strane, razgovarali smo i o energetskoj efikasnosti, odnosno racionalnoj upotrebi energije, na čemu ćemo raditi sa Svetskom bankom", navela je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade rekla je i da je jedna tema danas posebno delegirana od strane Ministarstva, a to je reforma i stvaranje energetskog i rudarskog sektora pogodnim prostorom za investiranje.

"Kao što smo uveli elektronske građevinske dozvole, tako ćemo raditi na uvođenju e-energetike i e-rudarstva, da sve dozvole, licence, potrebne potvrde za rad i projekte učinimo digitalizovanim i elektronski dostupnim. U pitanju je ozbiljna reforma koja zahteva izmenu mnogih zakona u ovom sektoru", istakla je Mihajlovićeva.

Ukazala je da je zahvalna na dobroj saradnji sa Svetskom bankom, koja je naš prijatelj svih ovih godina i sa kojom je u prethodnom ministarstvu uradila mnoge velike stvari, od reformi građevinskih dozvola, železnice, velikih infrastrukturnih projekata.

"Sigurna sam da ćemo kroz buduću saradnju učiniti da energetika, kao bazičan sektor u Srbiji, donese ogromne rezultate i veliki doprinost rastu BDP-a", rekla je ministarka.

Stiven Ndegva čestitao je Mihajlovićevoj i istakao da mu je drago što je ona preuzela ovaj sektor, veoma važan za budućnost Srbije.

"Radujemo se nastavku saradnje i novim uspesima. Danas smo razgovarali o reformama u ovom sektoru, što je od izuzetnog značaja i doprineće razvoju zemlje. Pričali smo o novim mogućnostima u sektoru rudarstva, kao što je litijum, velika prilika za Srbiju i nova radna mesta, kao i o zaštiti životne sredine i energetskoj efikasnosti, posebno zelenoj energiji. U saradnji sa drugim partnerima, nastavićemo da podržavamo Srbiju u svim reformskim procesima, kao što su e-energetika i e-rudarstvo", poručio je Ndegva.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво