Читај ми!

Preduzetnica Tijana Milovanović iz Vranja nagrađena za doprinos socijalnom preduzetnišvu

Udruženje poslovnih žena Srbije dodeljuje nagradu "Cvet uspeha" najboljim preduzetnicama u više kategorija. Za humanitarni doprinos i podršku socijalnom preduzetništvu nagrađena je vlasnica preduzeća za proizvodnju zaštitne opreme Tijana Milovanović iz Vranja.

Nasledila je porodično preduzeće koje tri decenije opstaje na tržištu. Novi uslovi poslovanja, vezani za pandemiju, postavljaju i nove izazove, ali i dovode do novih ideja. Paleti zaštitnih rukavica pridružio se novi par.

"Onog momenta kada je proglašena epidemija u Srbiji cene rukavica i maski su vrtoglavo skočile na tržištu, što je u meni izazvalo razočaranje i revolt. Došli smo na ideju da proizvedemo novi model, tanje, višekratne rukavice koje mogu da se koriste u svakodnevnim ličnim i poslovnim aktivnostima", kaže Tijana Milovanović, preduzeće "Ukras".

Nove zaštitne rukavice nisu bile u prodaji, poklanjane su trgovcima, farmaceutima, prijateljima. U dva pogona u Lepenici godišnje proizvedu 350.000 pari rukavica za građevinsku, metaloprerađivačku, drvnu industriju.

"Održavanje mašine, da ne stane, vodimo računa da se povežu konci, da ne uzlazi feler rukavica", navodi Olivera Jovanović, radnica.

Radnik Dejan Jovanović kaže da preduzeće "Ukras" ne znači samo njima zaposlenima, već celom selu. "Tu ostaje novac koji zaradimo, život nam znači", dodaje Jovanović.

Tijana Milovanović je i predsednica Udruženja poslovnih žena Vranja, pomogla je u izradi 250 bizis planova ženama iz socijalno ugroženih kategorija.

"Siromaštvo i porodični problemi lica iz socijalnih kategorija često zatvore u ljušturu propadanja, ta lica treba ohrabriti, pomoći im da se podignu sa dna, da stvore zdravo, socijalno preduzeće koje će održivo da posluje", poručuje Milovanovićeva.

U Srbiji ima oko 4.000 socijalnih preduzeća, u Vranju dva posluju po tim principima, nastala su od udruženja građana.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво