Читај ми!

Sutra u ponoć ističe rok za prijavljivanje za program "Moja prva plata", do sada stiglo 20.000 prijava

Za program "Moja prva plata" u drugoj fazi se do sada prijavilo 20.000 nezaposlenih. Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović pozvao je sve zainteresovane da se prijave do sutra u ponoć.

Svi zainteresovani nezaposleni moći će sutra do ponoći da se na portalu mojaprvaplata.gov.rs prijave za istoimeni program Vlade Srbije. Program "Moja prva plata" finansira Vlada preko Nacionalne službe za zapošljavanje devet meseci, 20.000 dinara za srednjoškolce, 24.000 za visokoškolce.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je za RTS da je bilo u planu da se prijavi oko 10.000 ljudi.

"Mi već sada imamo zahteve i registraciju za oko preko 20.000 ljudi, od čega je oko 14.500 iskazalo svoje interesovanje za konkretne pozicije i konkretne poslodavce. Zato je ovo i prilika da pozovemo i one koji još uvek nisu podneli svoje zahteve da to sutra do ponoći urade", poručio je Martinović. 

Objasnio je da uglavnom mogu da se prijave lica s najmanje srednjom stručnom spremom, kao i da oni i dominiraju sa oko 60 posto prijava, a preostali deo je s visokim obrazovanjem. Ukazao je i da su poslodavci su iskazali tražnju u približno istom procentu lica sa srednjom stručnom spremom. 

Najviše se prijavljuju lica iz oblasti administracije, ekonomije, prava, zdravstvene zaštite, ali i iz tehničko-tehnoloških nauka.

"Videćemo kakav će biti bilans. Ono što je bitno je da je oko 3.500 nezaposlenih već izabrano od strane poslodavaca, u okviru ovog broja oko 14.500 koji imaju konkretne prijave. Imamo dobru konkurenciju i kod poslodavaca i kod nezaposlenih lica. To je odličan program još jedna antikrizna mera Vlade", istakao je Martinović.

Martinović je naveo da je definisana mogućnost i režim za poslodavce koji, takođe, mogu isti iznos da uplate. Nisu u obavezi, ali veruje da će veći broj poslodavaca da bi zadržao ljude koji im trebaju angažovati i svoja sredstva.

Nije bilo masovnih otpuštanja radnika

Ocenio je da su mere Vlade obezbedile punu stabilnost i da je ekonomija pokazala jednu specifičnu otpornost i fleksibilnost u ovom periodu.

Istakao je i da nije bilo otpuštanja i svi indikatori na tržištu rada pokazuju da nema negativnih tokova, kao i da sve to može da se ilustruje i kroz trenutnu anketu o radnoj snazi.

"Mi već godinu dana imamo stopu nezaposlenosti koja je ispod 10 posto, sada je na istorijskom minimumu 7,3 odsto. S druge strane, broj lica na našoj evidenciji je prvi put pao ispod 500.000 – sada je 495.000. Broj lica koji prima naknadu za slučaj nezaposlenosti je ovaj put najmanji, negde za oko 5.000 manji u odnosu na mart ili u oktobru prošle godine, što znači da nije bilo masovnih otpuštanja", zaključuje Marinović.

Takođe, očekuje takve tokove najmanje do kraja godine do kada traje dejstvo antikriznih mera Vlade Srbije.

Martinoviće veruje da će i naredna godina pokazati stabilnost i da će stopa nezaposlenosti ostati na nivou zemalja Evrozone.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво