Читај ми!

Lokalna sredina uz pomoć švajcarske vlade po meri građana

Uz rebalanse ovogodišnjih budžeta, opštine uveliko planiraju i kasu za 2021. godinu. Rok da ih usvoje je 20 decembar. Godina, zbog korone, smanjenih prihoda, ali i rashoda koji tome moraju da se prilagode, pravi je test za veštine koje je lokalna administracija godinama sticala u projektima pomoći evropskih zemalja. Usvojena je i praksa da se o investicijama pitaju građani.

Tesan kroj za rebalans postojećih budžeta, ali po svemu sudeći znatno komotniji za nove budžete, jer u idućoj godini počinje odložena naplata poreza na zarade, koji pune i do trećine lokalnih kasa. Uz to, nadležni kažu, postoji napredak u budžetiranju koje pravda potrošnju svakog dinara.

"Merljivo je sa jedne strane našim opštim statistikama koje kažu da je na početku 2015. bilo svega četrdesetak lokalnih samouprava koje su to primenjivale, dakle iskazivale programski budžet, danas 2020. je 81 odsto", kaže programska direktorka Stalne konferencije gradova Milena Radomirović.

Uz dva dugogodišnja projekta pomoći švajcarske vlade, trećina opština znatno je povećala prihode od poreza, ali i internu kontrolu lokalnih budžeta.

"Oni su napravili tako da imaju sada 20 odsto više od poreza na imovinu na godišnjem nivou, nego što su imali. To je negde godišnje oko 2,8 miliona evra", kaže Aleksander Grunauer iz Švajcarskog projekta reforme poreza.

"Možemo s ponosom da istaknemo da se Srbija polako pomera od toga da finansije služe da kontrolišu koliko je neko novca i na koji način potrošio, ka tome šta je cilj tog trošenja i šta smo time postigli", kaže Ana Jolović, direktorka "Relof 2" programa.

Cilj je i lokalna sredina po meri građana, zato je zakonska obaveza da se o investicijama i oni pitaju. U nekim opštinama se uveliko glasa.

"I to izborom jednog od pet projekata koje smo mi izdvojili kao prioritetne a na osnovu predloga građana", kaže Petar Samardžić, zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice.

Od ove godine švajcarski projekat nudi građanima i 30 odsto novca za investicije koje su im najvažnije. Uglavnom su to šetališta, parkovi, ležeće policajci.

"Mi sada imamo šest lokalnih sampouprava koje su taj ciklus prošle. Sada su u realizaciji tri lokalne samouprave koje su još u dijalogu sa svojim građanima", kaže Grunauer.

Uz pomoć sredstava Evropske unije, opštine i gradovi privode kraju uknjižbu svoje imovine, ako to ne učine do 31. decembra, ta imovina postaje državna.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво