Читај ми!

Devet mađarskih kompanija uložiće u Srbiji 75 miliona evra

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom koji je rekao da je Mađarska sa 25 miliona evra podržala devet domaćih kompanija, kako bi one investirale u Srbiji.

Sijarto je istakao da će vrednost ukupnih investicija biti tri puta veća, odnosno između 75 i 80 miliona evra.

Kako je saopštilo Ministarstvo, te kompanije će investirati u logističke centre, farmaceutsku industriju, preradu voća i u metaloprerađivačku industriju, i to uglavnom u centralnu i južnu Srbiju.

Kada je reč o Vojvodini, tu će nastaviti sa Projektom ekonomskog razvoja koji podrazumeva podršku za mala i srednja preduzeća.

Mali je istakao da je dolazak devet mađarskih kompanija u Srbiju sjajna vest za našu zemlju i dobar signal Vlade Mađarske, pogotovo u uslovima pandemije.

Dodao je da će održati zajednički sastanak sa predstavnicima svih kompanija, kako bi one što pre počele da rade u Srbiji.

Rekonstrukcija Narodnog pozorišta u Subotici

Sagovornici su razgovarali i o saradnji Srbije i Mađarske na velikim infrastrukturnim projektima, posebno na modernizaciji pruge između Subotice i Segedina, koja je ključna za stanovništvo tog dela dve zemlje.

Kako je dogovoreno, u najkraćem roku će se preuzeti sve neophodne aktivnosti kako bi izgradnja počela što pre, kako bi sve bilo završeno do sredine 2022. godine.

Tema sastanka je bila i završetak rekonstrukcije Narodnog pozorišta u Subotici, za koje će, prema rečima ministra Malog, Vlada Srbije izdvojiti 300 miliona dinara, koliko će u njega uložiti i Pokrajinska vlada.

Sagovornici su se saglasili da je taj projekat od izuzetnog značaja za oba naroda i obe države.

Mali je naglasio da je važno da u vremenima krize možete da se oslonite na prijatelje, kao što je Mađarska, i zahvalio na ogromnoj podršci koju je ta zemlja na ovaj način pružila Srbiji.

Javni dug Srbije pod kontrolom

Sagovornici su se saglasili da su obe zemlje obimnim i sveobuhvanim paketom ekonomskih mera odgovorili na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, te da su na taj način spasile svoje privrede.

Kako je istakao ministar Mali, o tome svedoče i međunarodne finansijske institucije, koje su pohvalile način na koji se Srbija bori sa pandemijom, ali i makroekonomski rezultati.

Mali je istakao da je javni dug Srbije pod kontrolom i na nivou od 57 odsto BDP-a, da je projekcija Ministarstva finansija da će privredni rast na kraju godine biti minus jedan odsto, ali da on veruje da može da bude i na istom nivou od prethodne godine.

Ministar Sijarto je potvrdio da će Srbija, ukoliko privredni rast bude na nivou od prošle godine, biti šampion u Evropi.

Mali i Sijarto su zaključili da će ulaganje mađarskih investitora i novi infrastrukturni projekti još dublje povezati dva naroda i dve zemlje, i učvrstiti dobre odnose koje su započeli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban.

 

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво