Читај ми!

Guvernerka NBS: Za Srbiju najbolje projekcije MMF-a

Nove prognoze MMF za Evropu nešto su manje pesimistične nego pre tri meseca, a za Srbiju se projektuje ubedljivo najbolji rezultat u Evropi u ovoj godini, rekla je guverner Jorgovanka Tabaković koja je sa guvernerima i ministrima finansija srednje, istočne i jugoistočne Evrope učestvovala na konferenciji koju je organizovala generalni direktor MMF Kristalina Georgijeva.

Na skupu na visokom nivou diskutovano je o ekonomskim izgledima i izazovima za Evropu u uslovima pandemije, saopšteno je iz NBS.

Na ovaj način guverneri i ministri finansija informisali su se međusobno o preduzetim merama radi ublažavanja negativnih uticaja pandemije i efektima koje su mere dale. Na sastanku se diskutovalo i o strategijama za privredni oporavak u narednom periodu i za brži rast u srednjem roku.

Na ovom virtuelnom skupu, uvodnu reč imala je Georgijeva, nakon čega je Alfred Kamer, novi direktor Sektora za Evropu MMF prezentovao ekonomske izglede za Evropu.

"Nove prognoze Međunarodnog monetarnog fonda za Evropu nešto su manje pesimistične nego pre tri meseca. Dok se za veliki broj zemalja projektuje veliki pad ekonomske aktivnosti u ovoj godini, koji u pojedinim slučajevima ide i na dvocifrene nivoe, najbolji ishod se predviđa u Srbiji i Litvaniji", rekla je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Ona je istakla da ako se uzme u obzir i poslednje saopštenje Međunarodnog monetarnog fonda nakon završene pete revizije aktuelnog Instrumenta za koordinaciju politike, za Srbiju se projektuje ubedljivo najbolji rezultat u Evropi u ovoj godini.

Guvernerka ističe i da je tokom sastanka zaključeno da su evropske zemlje koje su u prethodnom periodu kreirale fiskalni prostor bile u mogućnosti da donesu i sprovedu velike fiskalne pakete, a među njima je i Srbija.

Centralne banke širom Evrope znatno su ublažavale monetarne politike različitim kanalima. U nekim ekonomijama drastično su smanjene i kamatne stope, a među njima je i Srbija, koja je sa Evropskom centralnom bankom zaključila i preventivnu repo liniju, kao još jedan kanal za vanredne situacije.

Centralne banke i vlade širom Evrope odobrile su mere pomoći dužnicima kako bi ublažile ekonomske poremećaje, sprečile volatilnosti na finansijskim tržištima i očuvale finansijsku stabilnost.

Tabakovićeva je rekla da se Srbija ističe i po merama kojima je centralna banka podržala likvidnost svih učesnika, podstakla kreditnu aktivnost i sprečila poremećaje na finansijskim tržištima. Srbija je pomenuta i u grupi zemalja koje su donosile čitav set mera kojima se olakšava finansijska pozicija građana i privrede, uključujući i privremeni moratorijum na plaćanje kreditnih obaveza prema bankama, rekla je Tabakovićeva.

"U Srbiji se reagovalo pravim i pravovremenim merama, a po obimu reakcije među zemljama smo koje su obezbedile najveću podršku svojim građanima i privredi. Očuvali smo stabilnost i činićemo sve da Srbija brzo nadoknadi ovu kriznu godinu", poručila je guvernerka Jorgovanka Tabaković, navodi se u saopštenju.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво