Čitaj mi!

Guvernerka NBS: Građani više ne moraju da brinu o stabilnosti kursa i inflaciji

Stabilnost dinara više nikoga ne brine, a što je najvažnije ni strane investitore koji ulažu novac u Srbiji, rekla je za RTS guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Guvernerka NBS kaže da je po prvi put nezadovoljna projekcijom rasta od -1,5 odsto koji je za našu zemlju dao MMF.

"NBS je izašla i to sa konzervativnom procenom rasta od -1 odsto. Naši podaci su dostipni MMF-u u svakom trenutku i verodostojni su. Međutim, MMF je rekao da ne može da ide mimo procena svoje institucije. Činjenice kojima raspolaže NBS o oporavku privrede nije projekcija već stanje sa kojima raspolažemo i mi i oni", rekla je guvernerka Jorgovanka Tabaković gostujući u Jutarnjem dnevniku.

Mnogi su sumnjali da će se aranžman sa MMF-om održati a sada smo na kraju drugog savetodavnog aranžmana, navela je Jorgovanka Tabaković i podsetila da je zbog jedinstvene fiskalne politike i saradnje svih institucija na tom polju dobila naziv "čuvarkuća".

"Trošiti koliko zarađuješ je jedinstvena i usaglašena finansijska politike svih institucija a pre svega Vlade i NBS-a. Zbog toga stabilan dinar više nikoga ne brine a što je najvažnije ni investitore koji ovde ulažu novac", naglasila je Tabakovićeva.

Guvernerka je rekla da su, zaključno sa septembrom, strani investitori uložili 1,8 milijardi evra a projekcija je da će do kraja godine to biti i 2,3 milijarde.

Kada je reč o javnom dugu, on neće preći 59 odsto, istakla je guvernerka naglasivši da se vodi računa i o dugu i o stabilnosti dinara, kao i o investitorima.

"Jedinstveno delovanje Vlade i NBS isporučuje građanima stabilnost da ne brinu o kursu, o inflaciji i da Srbija bude mesto u kome se rado živi, a to je moguće samo ako se vodi računa i o javnom dugu ali i o investiranju", istakla je guvernerka NBS. 

Govoreći o nenaplativim kreditima, Jorgovanka Tabaković je rekla da je naša zemlja među najboljim, jer ima samo oko 3,5 odsto problematičnih kredita.

"NBS ima mehanizme da pomogne bankama da taj nivo održe. Uz to smo stimulisali banke da daju i privredi dinarske kredite sa kamatama koje su se praktično izjednačile sa onim za devizne kredite", rekla je Tabakovićeva.

Nažalost, prema rečima guvernerke, banke nisu prihvatile preporuku i da smanje učešće za stambene kredite sa 20 na 10 odsto.

"Samo jedna banka, i to domaća, pruža uslugu građanima da podižu stambene kredite sa učešćem od 10 a ne 20 odsto. Očigledno da banke smatraju da dovoljno zarađuju od drugih usluga ali dugoročno to za banke neće biti dobro jer moraju da se bore za svoje klijente", istakla je Tabakovićeva.

Prema njenim rečima danas upravo zahvaljujući domaćoj Dina kartici građani i u mestima gde nema pošte, banke ili bankomata mogu da podignu gotovinu na NIS-ovim pumpama.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">