Čitaj mi!

Čadežu treći mandat u Bordu direktora Evrokomore

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ponovo je izabran za člana Borda direktora Evrokomore, najveće evropske poslovne asocijacije, saopšteno je iz PKS.

Ta asocijacija predstavlja 20 miliona kompanija i okuplja 45 nacionalnih i 1.700 regionalnih lokalnih komora.

Čadežu, koji kopredsedava Odboru za zajedničko tržište i vodi Digitalnu mrežu Evrokomore, to je treći jednogodišnji mandat u najvišem rukovodstvu Evrokomore u kome predstavlja komore iz zemalja koje nisu članice EU.

Predsednik PKS-a kaže da je to ne samo još jedno priznanje njemu lično i PKS za doprinos koji su proteklih godina dala aktivnim angažovanjem u Evrokomori već je, u ovom trenutku, to posebno značajno za Zapadni Balkan.

"Daje nam mogućnost da i u narednom periodu u Briselu najdirektnije zastupamo stavove zapadnobalkanskih ekonomija i kompanija u procesu evropskih integracija, povezujemo ih sa kompanijama iz EU i kroz razmenu informacija i iskustva sa kolegama iz drugih komora kreiramo zajedničke programe i usluge za konkurentnije poslovanje naših članica", rekao je Čadež.

On je ukazao na to da Evrokomora i predsednik Kristof Lajtl pružaju punu podršku naporima za čvršće ekonomske integracije unutar regiona i sa EU, realizaciji inicijative za implementaciju četiri evropske slobode kroz izgradnju zajedničkog zapadnobalkanskog tržišta bez barijera i proširenju EU na Zapadni Balkan.

Navodi da je ta podrška dodatno potvrđena i nedavnom odlukom o formiranju posebnog odbora Evrokomore za susedstvo i proširenje.

Evrokomora je, podseća Čadež, svoju jasnu poruku i zalaganje za brže evrointegracije Zapadnog Balkana uputila i zvanično Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji, u dokumentu, usvojenom na današnji dan prošle godine, pozivajući evropske institucije da u tome što snažnije i konkretnije podrže ekonomije regiona.

"Verujem da su naše angažovanje i glas evropske privrede doprineli da danas imamo i ekonomski i investicioni plan EU za Zapadni Balkan, koji će zajedno sa američkom podrškom koju smo dobili vašingtonskim sporazumom doprineti rastu, ekonomskom snaženju, većoj stabilnosti u regionu i ubrzanju reformi kako bi zapadnobalkanske ekonomije spremnije i brže ušle u Evropsku uniju", kaže Čadež.

Činjenica da 20 miliona kompanija poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana već vide kao deo evropske privrede i žele da ekonomije ovog regiona Balkana što pre i formalno postanu deo EU, po rečima predsednika PKS, snažan je vetar u leđa i inicijativi Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke, za inkluzivno proširenje.

"Očekujemo i sa partnerima iz EU posvećeno radimo, da realizacija te inicijative počne već tokom aktuelnog, nemačkog predsedavanja, što će kompanijama iz regiona, sa usvajanjem standarda EU i primenom usklađenih zakona i propisa, i pre zvaničnog članstva u EU, obezbediti ekonomske povlastice kakve uživaju i privrede zemalja članica", ističe Čadež.

To je, kako je rekao, jasan interes i naših ekonomija, jer će smanjiti troškove i povećati konkurentnost kompanija, obezbediti im bolji pristup finansijama, ubrzati trgovinu i omogućiti rast međusobne i razmene sa svetom, ali i interes kompanija iz EU, koje ovde već posluju i nameravaju da se šire u regionu, evropske privrede kao našeg najvećeg spoljnotrgovinskog partnera i najvećeg investitora u Srbiji i regionu.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">