Čitaj mi!

Brnabićeva sa direktorom nemačke kompanije "Brose" o investicijama

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa izvršnim direktorom nemačke kompanije "Brose" Urlihom Šrikelom, koja je započela izgradnju fabrike za proizvodnju auto-moto delova u Pančevu. "Brose" planira zapošljavanje 1.100 radnika i ulaganja u Srbiji od najmanje 180 miliona evra do kraja 2026. godine.

Predsednica Vlade zahvalila je predstavnicima ove nemačke kompanije na poverenju da investiraju u Srbiji, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju sa medijima. 

Istakla je da je njen cilj i vizija vlade koju vodi, podsticanje upravo ovakvih vrsta investicija i dolazak kompanija koje u Srbiji prepoznaju ne samo dobro tržište, već i kapacitet i kvalitet stručnog kadra, a što se u isto vreme podudara sa ekonomsko-strateškim prioritetima Vlade Srbije, a to je ekonomija zasnovana na znanju i inovacijama. 

Premijerka je istakla da izuzetno ceni viziju menadžmenta kompanije da osim proizvodnje u Srbiji osnuje i centar za istraživanje i razvoj. 

Naglasila je da je uspostavljanje saradnje sa univerzitetima u Srbiji, pre svega sa Elektrotehničkim i Mašinskim fakultetom, koji kompanija "Brose" ima, od suštinske važnosti jer je jedan od ciljeva vlade dublje i efikasnije povezivanje kompanija sa obrazovnim sistemom i studentima. 

Izvršni direktor kompanije "Brose" objasnio je da je od 1.100 radnika, planirano da 460 zaposlenih bude sa visokom stručnom spremom, što bi iznosilo više od 40 odsto ukupnog broja radnika.

Potvrdio je da će firma, osim proizvodnih pogona imati i odeljenje koje će se baviti razvojem i da će biti neophodni kvalifikovani kadrovi koji se bave proizvodnjom hardvera i softvera. U tom pogledu sagovornici su se saglasili da Srbija poseduje odgovarajući kadar.

Direktor Šrikel je izjavio da je predviđeno da predstavnici kompanije posete i održe predavanje na Mašinskom i Elektrotehničkom fakultetu, kako bi se uspostavila kvalitetna saradnja.

Takođe je obavestio predsednicu vlade da će prva faza gradnje fabrike biti završena na proleće 2021. godine, a da će proizvodnja otpočeti krajem iste godine. 

Premijerka Brnabić, istakla je da Srbija intenzivno gradi imidž države poželjne za investitore i da je tim povodom izmenila finansijske zakone i unapredila poreski sistem, što je stvorilo povoljnu klimu za ulaganja u Srbiji.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">