Читај ми!

Prodaja vikendica u Srbiji dvostruko veća nego prošle godine

U trećem kvartalu ove godine zabeležen je povećan promet građevinskog zemljišta u celoj Srbiji. Republički geodetski zavod beleži smanjenje prometa stanova u Beogradu i Nišu a porast prodaje stanova i garaža u Kragujevcu. Broj kupljenih vikendica je dupliran.

Dragana Milićević Sekulić, načelnica u Republičkom geodetskom zavodu, za Jutarnji program kaže da je Republički geodetski zavod prvi put analizirao tromesečni promet na tržištu nepokretnosti.

To je novina u odnosu na dosadašnju praksu kada su podaci analizirani u polugodišnjem i godišnjem intervalu.

"Podaci sa tržišta nepokretnosti su jako interesantni javnosti. RGZ je jedina ustanova koja poseduje zvanične podatke sa tržišta nepokretnosti za celu teritoriju Srbije i uvodi digitalne postupke u poslovanje", kaže Sekulić.

Prema njenim rečima, u trećem kvartalu ove godine zabeležen je povećan promet građevinskog zemljišta u celoj Srbiji. U poređenju sa trećim kvartalom 2019. broj prometovanih vikendica je dupliran. 

"Negde je uobičajeno da u prvom kvartalu imate najmanji promet vikendica i da se kako godina odmiče promet povećava. Međutim, mi smo u ovoj godini imali znatno veći skok nego prošle godine", objašnjava načelnica RGZ.

Smanjena prodaja stanova 

U Beogradu je u trećem kvartalu prodato oko 4.000 stanova, u Novom Sadu 1.382, Nišu 419, Kragujevcu 323. Stanovi u ukupnom prometu učestvuju sa 28 posto i to je, u odnosu na treći kvartal 2019, smanjenje od četiri odsto. 

"Postoji smanjenje prometovanih stanova u Beogradu i Nišu ali iznenađenje je porast prometa stanova u Kragujevcu za 25 odsto. U Kragujevcu je zabeležen i porast prometa poslovnih prostora i garaža", ističe Sekulić.

Kupovina od investitora na nivou Srbije u odnosu na treći kvartal 2019. povećana je za jedan odsto. Beograd i Niš beleže smanjenje za dva odsto, Novi Sad povećanje za jedan procenat, a Kragujevac povećanje za 14 odsto. 

Sekulićeva dodaje da je, s obzirom  na to da u starogradnji postoji veći fond stanova, očekivan i veći promet tih stanova. Najskuplji prodati stanovi su oni koji se kupuju od investitora.

Poslednjih godina raste prodaja skupljih nepokretnosti. Cene od 2.500 do 9.000 evra za kvadrat u Beogradu na vodi nisu iznenađenje, smatra načelnica RGZ i ističe da raste interesovanje kupaca za stanove koji imaju dodatne sadržaje.

U proteklom periodu RGZ je dobio od javnih beležnika i osnovnih sudova preko 43.500 ugovora, od čega se 21 posto odnosi na poklone i razmenu. To je uobičajen broj poklona, dodaje Sekulić i kaže da je taj udeo je u prethodnim intervalima išao do 25 posto.

Od ukupnog broja, dva odsto su dokumenta koja RGZ ne može da registruje jer nedostaje neki od parametara neophodnih za registraciju.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво