Čitaj mi!

Potrošnja goriva u Srbiji smanjena, da li će cene da porastu

Potrošnja goriva u Srbiji je ove godine opala za desetak procenata, a cena nafte se stabilizovala i ne treba očekivati promene cene goriva, rekao je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Tomislav Mićović je na okruglom stolu "Energetska tranzicija i uticaj kovida 19" istakao da je tokom čitave godine stabdevanje u Srbiji stabilno, a da su promene tokom krize izazavne koronavirusom imale negativan uticaj na prodaju goriva.

Mićović je podsetio da je zbog uticaja svetskog tržišta u Srbiji gorivo tokom pandemije korone imalo i niskih cena goriva koje su u jednom periodu bile smanjene od 30 dinara za dizel i 27 dinara za benzin.

"Zabrinjava što pri ovim cenama naftna privreda nema novca za investicije, i pitanje je kada i ukoliko se globalna potražnja za naftom bude vratila na nivo pre pandemije da li će naftna privreda moći da odgovori takvim zahtevima", rekao je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Prema njegovim rečima, u Srbiji bi trebalo povesti više računa o stvaranju obaveznih rezervi nafte koje su garant siguranosti snabdevanja.

Troškovi naftnih kompanija u ovom trenutku su stabilni i nema razloga za promenu cena goriva, rekao je Tomislav Mićović i dodao da ipak treba da se vidi šta će država uraditi kada bude planirala budžet za 2021. godinu, jer će tražiti nove izvore finansiranja.

"Nadamo se da to neće biti nove dažbine na gorivo, jer u ovom trenutku u Srbiji imamo ubedljivo najveće dažbine pre svega na dizel koji pokreće ekonomiju, u odnosu na sve zemlje u našem okruženju", zaključio je Mićović.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">