Čitaj mi!

Mali: Udareni temelji novoj garantnoj šemi koju dogovaramo sa DFC

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa direktorom novootvorene kancelarije američke Razvojne finansijske korporacije Džonom Jovanovićem, sa kojim je razgovarao o pokretanju nove garantne šeme, koja će pomoći malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

Današnjim razgovorom udareni su temelji novoj kreditnoj garantnoj šemi koju dogovaramo sa američkom Međunarodnom razvojnom finansijskom korporacijom. Uveren sam da ćemo izdejstvovati povoljne uslove za naše privrednike, a DFC će u najvećem obimu biti garant uzetih kredita kod banaka u Srbiji. U dosadašnjoj garantnoj šemi, garant vraćanja tih kredita, ukoliko bi došlo do problema u otplati, bila je država Srbija, objasnio je ministar finansija Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, sama činjenica da DFC razmišlja o toj opciji i to što je ona uopšte na stolu, dokaz je da postoji poverenje američke administracije u ekonomsku politiku Srbije, te da samim tim preuzimanje ovakve vrste ekonomskog rizika, ne predstavlja veliki problem ni za američke investitore. 

"Dosadašnja garantna šema opravdala je sva naša očekivanja. Privrednicima je na raspolaganju dve milijarde evra kod banaka, od čega su oni, malo više od polovine sredstava, odnosno oko 1,3 milijarde evra, već iskoristili. Od tog novca oko 10 odsto je otišlo na refinansiranje postojećih kredita, dok 90 odsto čine uzeti krediti, ali mene raduje, da to nisu samo krediti za likvidnost već i za investicije", istakao je Mali.

Prema njegovim rečima, preduzeća su dobila dodatni novčani impuls i likvidnost, a ono što je bilo na njima je da taj novac bude pravilno i funkcionalno upotrebljen.

Ministar je podsetio da se prva ugovorena garantna šema završava krajem ove godine, te da bi nova, dogovorena sa DFC, mogla da "zaživi" početkom naredne godine, kako bi privrednici imali malo više vremena za poslovno planiranje i prijavu.

"Imajući u vidu sveopštu ekonomsku neizvesnost u svetu, veoma je važno da privrednim subjektima obezbedimo stabilne, ali pre svega što jeftinije izvore finansiranja na tržištu. Takođe, važno nam je da preduzeća imaju izbor, odnosno da sama izaberu šta je to što je najbolje za njih na tržištu. Zato su važniji što različitiji izvori finansiranja. Ta konkurentost izvora finansiranja, može da obezbedi i znatno niže kamate, što nam je svima cilj. Zbog toga ćemo intenzivno raditi i na razvijanju drugih finansijskih instrumenata kojima može da se finansira rast firmi koje posluju u Srbiji", naveo je Mali i izrazio očekivanje da nije daleka budućnost kada će firme svoj razvoj finansirati sopstvenim sredstvima.

Na dobrom smo putu, podsticaćemo preduzetništvo 

Prema njegovim rečima, to sada nije realno, jer ne postoji dovoljna akumulacija domaćeg kapitala, ali će država učiniti sve da se taj kapital stvori jer je on jedini garant otvaranja novih radnih mesta i ekonomskog rasta. Mali je rekao da će, s druge strane, država svojim javnim ulaganjima stvoriti digitalnu i putnu infrastrukturu, s ciljem da se taj posao preduzetnicima dodatno olakša.

Prema njegovim rečima, naši makroekonomski pokazatelji su za sada dobri i pokazuju i da se u kovid zdravstvenoj krizi dobro držimo. 

"Imamo nisku i stabilnu inflaciju koju držimo ispod dva procenta, siguran nivo deviznih rezervi, zdrav bankarski i finansijski sistem, uravnotežene državne finansije i tržište rada koje nije doživelo velike turbulencije i otpuštanja. DFC sve to prepoznaje kao i potencijal Srbije kada je reč o razvoju sektora malih i srednjih preduzeća. Zato je na sastanku posebno bilo reči o ulaganjima u žensko preduzetništvo i podsticanje startapova, što bi takođe bio jedan segment garantne šeme", naveo je Mali.

On ističe da preostaje da se dogovori još dosta detalja i da se razgovara sa bankama o ovoj temi. 

"Na dobrom smo putu i verujem da ćemo uskoro naše privrednike obradovati i iznenaditi dobrim vestima, ali ne samo garantnom šemom već i drugim javnim politikama vlade kojima hoćemo da podstaknemo preduzetništvo. Očekujemo da ove godine budemo među tri zemlje u Evropi koje imaju najbolje rezultate kada je reč o stopi BDP-a, a ova garantna šema će dodatno da doprinese privrednom rastu sledeće godine", zaključio je Mali.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">