Читај ми!

Kako sezonske radnike uvesti u legalne tokove

Oko 80.000 radnika angažovanih na crno moglo bi da se uvede u legalne tokove ako se proširi primena sistema pojednostavljenog prijavljivanja koji se primenjuje u poljopirvredi. U analizi Naleda navodi se da bi takav način angažovanja mogao da se primeni na čuvanje dece i starih, održavanje kuća, ugostitelje pa čak i glumce-statiste.

Ima između 46 i 60 godina, najčešće je iz Vojvodine ili Južne i Istočne Srbije, najređe iz Beograda. Živi u četvoročlanoj porodici. To je profil prosečnog radnika sezonca. Za oko 60 odsto njih, to je svake godine redovan angažman.

Zakonom o pojednostavljenom angažovanju sezonskih radnika, bar sezonci u poljoprivredi su evidentirani, plaćeni i zdravstveno osigurani a ne gube pravo na naknadu za slučaj nezaposlenosti, na socijalnu pomoć ili mesto u evidenciji nezaposlenih.

Zadovoljni su i poslodavci jer uz jednostavniju proceduru uštede oko pet sati vremena za prijavu i još više na odjavu radnika.

Umesto mesečnih 10-ak hiljada poreza i doprinosa, sada plaćaju fiksne nadoknade i to samo za dane kada je radnik zaista radio.

"Kao što je i analiza pokazala da smo prikupili više od dva miliona evra a što nije bio slučaj u ranijim godinama, znači da smo ustanovili jedan sistem koji se pokazao vrlo efikasan", navodi Dragan Agatunović, načelnik sektora za kontrolu u Poreskoj upravi.

Oko 2,3 odsto domaćinstava angažuje nekog za kućne poslove, popravke, čišćenje. I oni bi mogli u legalne tokove.

Snežana Bogdanović iz Ministarstva za rad ukazuje da u Zakonu o radu postoji mogućnost samo zasnivanja radnog odnosa za obavljanje poslova kućnog pomoćnog osoblja

"To se vidi da mogu da budu poslovi vrlo kratko, po jedan, dva , tri dana ili jednom nedeljno, jednom mesečno tako da u svakom slučaju tu će biti velikog, velikog unapređenja", napominje Bogdanovićeva.

"Daćemo predlog nadležnima da se uvedu možda vaučeri, odnosno neke stimulacije tipa vaučera za poslodavce na primeru korišćenja nekih javnih bazena, javnih institucija, da imaju neke olakšice da im neke usluge budu jeftinijei s druge strane za fizička lica možda takođe umanjenje godišnjeg poreza na dohodak građana", kaže Jelena Bojović iz Naleda.

Na sezonskim poslovima u poljoprivredi, gde je zakon već doneo pomaka, pokazale su se i neke slabosti - neki sezonci ne žele da ih poslodavac prijavi jer strahuju da će, na primer, izgubiti porodičnu penziju.

Jedan od predloga jeste i da se poljoprivrednicima dozvoli da radnike prijave i za sezonski posao duži od 120 dana.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи