Читај ми!

Srpske jabuke krenule put Indije

Prva isporuka jabuka, osam kontejnera, krenula je iz Srbije za Indiju. Samo iz fruškogorskog sela Mala Remeta isporučeno je osamdeset tona jabuke vredne 90.000 dolara.

Jabuka se na plantaži kompanije "Atos" u Maloj Remeti gaji na 400 hektara. Trenutno na izvoz čeka oko 20.000 tona a berba još nije gotova.

"Ukupno u toku jedne kalendarske godine izvezemo više od 27.000 tona u više od 17 država širom sveta, najvažnija tržišta u koje idu iz naših hladnjača su Engleska, skadinavske zemlje,B liski i Daleki istok i evo od danas Indija", kaže Mitar Deurić, direktor "Atos Fruktuma".

Subrata Batačardži, ambasador Indije u Srbiji, navodi da uvoz jabuka u Indiju iznosi 200 miliona dolara.

"Jako nam je drago da možemo da uvozimo kvalitetne jabuke iz zemalja kao što je Srbija, koji proizvode jabuke vrhunskog kvaliteta", dodaje ambasador Indije u Srbiji.

Otvaranje tržišta Indije veliki je korak za srpske voćare, kaže ministar poljopirvrede. Najavljuje i sledeće tržište Kine.

"Jedana od najvećih platformi na kojoj se prodaje uopšte jabuka jeste prostor Indije, pazite milijardu 200 miliona stanovnika, s druge strane imamo ugovor sa Evropskom unijom koji nam je zagarantovan, ali ovo nam je situacija da možemo da igramo na više polja, sada to radimo i sa Kinom,  plus imamo i Evropsku uniju. U ovakvoj situaciji ne treba da se brinemo kuda će naša proizvodnja jabuka da ide, imaćemo dovoljno tržišta sa dobrim cenama", ističe ministar Branislav Nedimović.

Za osam meseci ove godine Srbija je izvezla nešto više od 100.000 tona jabuka, što nam je donelo zaradu od 72 miliona evra.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво