Osnovan Poslovni savet za manje barijera na Zapadnom Balkanu

Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6), osnovao je Poslovni savet koji će, u ime 400.000 kompanija koje okuplja zajednička regionalna komora, na terenu pratiti otklanjanje prepreka za uspešnije privređivanje unutar regiona i sa EU, i o tome redovno informisati zapadnobalkanske vlade, predlažući mere koje će privrednicima olakšati poslovanje i smanjiti troškove.

Predsednike šest regionalnih komora, članica Komorskog investicionog foruma, posle podne će primiti albanski premijer Edi Rama, a potom će razgovarati i sa ministarkom finansija i ekonomije Anilom Denaj.

"Osnivanjem Poslovnog saveta u čijem sastavu su vlasnici i menadžeri 16 velikih poslovnih sistema, koji imaju kompanije i poslovne operacije u celom regionu, obezbedićemo još aktivnije učešće poslovne zajednice u izgradnji zajedničkog regionalnog tržišta i jedinstvene investicione destinacije na Zapadnom Balkanu i uspostavljanju čvršćih regionalnih ekonomskih relacija", rekao je Čadež.

Članovi novoosnovanog Saveta su istaknuti privrednici, regionalni poslovni lideri, iz svih šest zapadnobalkanskih ekonomija i gotovo svih proizvodnih i uslužnih sektora.

Predstavnici velikih poslovnih sistema: albanskih - BALFIN, Agna i Infosoft grupe, bosanskohercegovačkih - MS Wood, Sarajevski kiseljak i Mikroelektronika, kosovskih - Devoli korporacija i Albi grupa, crnogorskih - Voli, Trebjesa i Portonovi, makedonskih - Alkalod i M6/Tikveš i srpskih - Eliksir grupa, Nelt i Milšped.

Savetodavno telo 

Poslovni savet će, po rečima Čadeža, biti savetodavno telo zajedničke regionalne komore i njegova snažna podrška u zastupanju interesa i predloga poslovne zajednice pred vladama regiona.

"Iniciraćemo redovne, kvartalne sastanke sa predsednicima, premijerima i resornim ministarstvima, na kojima ćemo, na osnovu informacija sa terena i analiza, iznositi inicijative i predloge za brže otklanjanje barijera uspešnijem poslovanju i regionalnom povezivanju kompanija pojedinačno i privreda u celini", najavljuje Čadež.

To je, kaže, utoliko važnije jer nam regionalna saradnja nikad nije bila potrebnija.

"Od brzine kojom se budemo dogovarali i dogovore sprovodili, otklanjali barijere za međusobno poslovanje i izgradnju zajedničkog tržišta, zavisiće i brzina oporavaka privreda regiona od posledica pandemije", rekao je u Tirani Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i KIF ZB6.

A, kako kaže, u tom poslu niko više ne može da pomogne od samih privrednika koji su svaki dan na terenu, koji primenjuju propise, čiji ljudi i roba putuju regionom, prelaze granice i nailaze na niz prepreka koje je moguće otkloniti ako radimo zajedno i posvećeno, ako imamo ekonomski pristup rešavanju problema.

Američka podrška ekonomskoj normalizaciji

Posebno je naglasio i značaj američke podrške ekonomskoj normalizaciji, oporavku i rastu zapadnobalkanskih ekonomija nakon potpisivanja vašingtonskog sporazuma i podrške EU kroz Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan koji će sutra biti obelodanjen.

Pomoć lokalnim kompanijama i investitorima u regionu za poslovanje tokom kovida 19, kao što je realizacija inicijativa, poput "zelenih linija" za lakše kretanje - prelazak granica zaposlenih angažovanih na poslovima u regionu ili regionalno povezivanje radi povećanja proizvodnje zaštitne opreme, biće jedan od prioriteta u radu KIF-a, kao servisa privrede, u narednom periodu.

Poslovni savet će, ukazuje predsednik KIF-a, biti i deo platforme za komunikaciju privrede regiona sa institucijama u Briselu u sprovođenju novog Akcionog plana za uspostavljanje zajedničkog tržišta za period do 2024. godine, čije je usvajanje predviđeno na novembarskom samitu EU i ZB u Sofiji, kao i u procesu inkluzivnog proširenja za koje se zajednička regionalna komora u ime poslovne zajednice zalaže, sa željom da ono startuje već tokom nemačkog predsedavanja EU.

Čadež je izrazio posebno zadovoljstvo što su predlozi mera za slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala koje je dostavio Komorski investicioni forum u sklopu izrade novog akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, uvršteni u radnu verziju dokumenta.

Privatni sektor u fokusu razvoja 

O ulozi biznis zajednice regiona i Poslovnog saveta u sprovođenju novog akcionog plana, kao i o priprema za Samit u Sofiji, predsednici komora regiona razgovarali su i sa predstavnikom Generalnog direktorata EK za proširenje Tomasom Haglajtnerom, koji se preko video-linka uključio u rad današnjeg zasedanja Upravnog odbora KIF ZB6.

"EU snažno podržava stvaranje jedinstvenog regionalnog ekonomskog prostora, poručio je Haglajtner, ističući da je integracija Zapadnog Balkana u EU od strateškog značaja, čemu će doprineti i investicioni plan za ekonomski razvoj i uklanjanje trgovinskih barijera u regionu. Što se pre region razvije u stabilnu ekonomiju to je bolje i za EU", rekao je Haglajtner.

Privatni sektor je, po njegovim rečima, u fokusu razvoja, a Komorski investicioni forum ključni igrač u procesu uspostavljanja pravnog okvira koji će omogućiti privredi da uživa pogodnosti i doprinese funkcionisanju jedinstvenog ekonomskog prostora.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">