Galerija Belgrejd pri kraju, 2.850 radnika gradi Beograd na vodi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik kompanije "Igl hils" Muhamed Alabar obišli su završne radove na izgradnji objekta Galerija "Belgrejd" u okviru projekta "Beograd na vodi".

Galerija "Belgrejd" biće najveća šoping, zabavna i gastronomska destinacija u regionu. U pitanju je grandiozan tržni centar na samoj obali Save sa 300.000 kvadratnih metara ukupne površine 93.000 kvadrata prostora za izdavanje i 3.600 parking mesta.

U okviru objekta biće 50 restorana, kao i bioskop sa više od 1.700 mesta.

Obilazeći građevinu, predsednik Srbije je istakao da je gradilište "Beograda na vodi" najveće u ovom regionu, a da na njemu radi čak 2.850 ljudi.

Mnogi od njih su, kaže, iz inostranstva, oko 200 je iz Turske, Indije, Filipina, iz drugih zemalja, jer u zemlji nema dovoljno varilaca, tesara, ni mnogih drugih zanatlija.

"Čak 2.850 radnika na jednom gradilištu, impozantno je. I sami vidite kako će za mesec dana izgledati", primetio je Vučić.

Kako je istakao, ponosan je na to što projekat "Beograd na vodi", koji je u početku imao podršku 29 odsto naših građana, sada podržava više od 70 odsto njih, kao i na to što Beograd postaje evropska i svetska metropola, koja će moći da generiše još veće prihode za Srbiju, da privlači sve veći broj turista.

"Gledam kako se sada i naši politički protivnici šetaju 'Beogradom na vodi'", rekao je Vučić. 

Istakao je da su 2013. krenuli u ostvarenje velikog sna i podsetio da je još Miloš Veliki pokušavao da spusti naše trgovce i zanatlije pored vode, ali da je to bilo teško pošto je naš narod uvek bežao u brda.

"Velelepni deo grada sa najlepšom promenadom"

Predsednik naglašava da je mesto gde je sada "Beogad na vodi" bilo jedno od najružnijih u Beogradu i da je bilo potrebno pravno da se uklone čak 573 objekta.

"Sada imamo velelepni deo grada sa najlepšom promenadom, koja je lepša od one u Beču. 

Obećavam da ćete za pet godina uz prečistače vode i uz kanalizaciju Sava biti ovde providna kao što je i Dunav u Beču. 

On je zahvalio predsedniku kompanije "Igl hils" Muhamedu Alabaru na svemu što je do sada učinjeno, i istakao da će Galerija biti gotova za mesec do mesec i po dana.

"Još nije gotovo, a već izgleda predivno", primetio je Vučić.

"Moj posao je samo da spremimo dobar vatromet"

On je istakao i da Kula Beograd već uveliko napreduje, iako su, kaže, neki mislili da neće nikada biti gotova. Tražio sam i dogovorio sa Alabarom da pre Svetog Nikole sledeće godine završimo ovaj toranj, što znači za godinu dana i dva meseca najviša zgrada Srbije i jugoistočne Evrope da bude završena i fenomenalno osvetljena.

Moj posao je samo da spremimo dobar vatromet, spremićemo dobar vatromet. 

U obilasku radova sa predsednikom bili su i ministar finansija Siniša Mali i gradonačelnik Zoran Radojičić.

Alabar: U Beograd na vodi biće uloženo oko 3,5 milijardi dolara

Muhamed Alabar je rekao da će u Beograda na vodi biti uloženo ukupno oko 3,5 milijardi dolara ističući da sam novac nije najvažniji, jer je od toga daleko važnija sva korist koju će Beograd i Srbija imati od tog projekta.

Alabar je tako odgovorio na pitanje novinara koliko je novca do sada stiglo iz kompanije "Igl hils" i da li je zadvoljan dinamikom radova pošto ima kašnjenja.

"Ne radi se ovde samo o novcu, da li je tu 300 milona odvojeno za investicije ili 200 miliona koliko je uloženo u ovaj tržni centar. Tu nije samo reč o radnim mestima koja su otvorena za izgradnju ovog tržnog centra već i koliko će ostati radnih mesta za kasnije", rekao je Alabar.

Dodaje da posluje u 14 zemalja širom sveta i da zna da je nada daleko važnija od svog tog novca koji se ulaže.

Predsednik Vučić je odgovarajući na to dodao: "Alabar je rekao 300 plus 200 miliona, jasno vam je koliko je do sada uloženo, a mora još mnogo da se uloži, Alabar je davao u trenucima krize ogroman i svoj lični novac i ja sam mu na tome zahvalan. Jer, nije hteo da ovo beogradsko gradilište stane ni na jedan trenutak".

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара