Za program Moja prva plata prijavilo se 5.636 poslodavaca

Poslodavci zainteresovani za državni program "Moja prva plata" imaju još sutra rok da se prijave, a ministar finansija Siniša Mali i predsednik PKS Marko Čadež obišli su firmu "Visaris" koja se uključila u taj program i oglasila 11 pozicija za obuku mladih. Ministar Mali kaže da će se, ukoliko program ispuni očekivanje, ista akcija ponoviti i sledeće godine.

"Visaris", firma koja proizvodi rendgen aparate, jedno od 5.636 preduzeća koja su se do sada  prijavila za program "Moja prva plata".

Mladi koji budu primljeni imaće obuku koju će držati naši, ali svetski priznati stručnjaci u oblasti obrade digitalnog signala i digitalne rendgen tehnike.

Ali, ne čeka ih samo rigorozan trening već i putovanja u neke od 30 zemalja u kojima "Visaris" posluje od Evrope, preko Amerike do Australije.

Samo ove godine, američkom tržištu je isporučeno 250 mobilnih rendgen aparata koji su se i kod nas pokazali kao odlično rešenje za privremene kovid bolnice.

"Mi smo aplicirali za jedanaest novih kandidata, podeljeno otprilike podjednako mašinske i elektro-struke, najboljih od kojih će dobiti priliku da rade u našem razvojnom odeljenju što znači da će raditi na projektima veštačke inteligencije i 3-D snimanja", rekao je  Marko Petrović, direktor "Visarisa".

Ono što je dobro je da će ti mladi ljudi imati zaista tu sreću da kada završe taj projekat mogu u toj firmi i na tržištu rada da kažu da ja sam prošao veliko iskustvo", kaže Marko Čadež, predsednik PKS.

Rok da se kompanije prijave ističe sutra, a onda kreće prijava zainteresovanih kandidata. Ugovori o radu biće potpisani do kraja godine.

"Ukoliko se pokaže kao dobar, a kao što vidite prvi pokazatelji su apsolutno da postoji zainteresovanost poslodavaca, očekujem i veliku zainteresovanost mladih, dakle mi ćemo ovaj program ponoviti i sledeće godine", rekao je ministar Siniša Mali.

Prema do sada pristiglim zahtevima, traže se mladi svih struka, najviše sa srednjom školom i oko 30 odsto sa fakultetom.

Država pomaže u isplati zarade - 20.000 dinara, odnosno 24.000 dinara zavisno od stručne spreme, a ostalo obezbeđuje poslodavac.

Program Moja prva plata usmeren je na mlade koji do sada nisu imali nikakvo radno iskustvo kako bi ga stekli i kako bi još lakše našli posao.

Iz budžeta je za taj program izdvojeno dve milijarde dinara.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво