Kako američki kapital menja investicionu klimu u Srbiji

Profesor Bankarske akademije Hasan Hanić rekao je za RTS da se na osnovu izjava Džona Jovanovića može očekivati da će brzo početi da se aktiviraju razvojni projekti koji su definisani i moći će da se obezbede dugoročni zajmovi uz povoljnije uslove nego kada banke odobravaju takve kredite.

U Beogradu su predstavnici američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije, a prvi sastanci održani su juče sa predstavnicima PKS-a, čelnicima Vlade i preduzetnicima, kako bi se precizirali detalji oko otvaranja kancelarije, čiji je godišnji budžet oko 60 milijardi evra.

Prvi put, američki kapital biće dostupan preko kredita i donacija, a cilj je da podrži izgradnju regionalnih infrastrukturnih projekata i razvoj malih i srednjih preduzeća.

Simbolično je otvorena kancelarija DFC-a u Beogradu. Direktor kancelarije biće Džon Jovanović.  

Hasan Hanić, profesor Bankarske akademije, rekao je, gostujući u Jutarnjem programu, da dolazak ovako moćne, finansijske, razvojne korporacije ima izuzetan značaj za našu privredu – ohrabrivanjem američkih ivestitora obezbediće se veća investiranja i ulaganja, dovešće do povećanja zaposlenosti, ekonomskog rasta i životnog standarda stanovništva.

"Na osnovu izjava zemljaka Džona Jovanovića može se očekivati da će brzo početi da se aktiviraju razvojni projekti koji su definisani i imaćemo mogućnost da se obezbede dugoročni zajmovi uz povoljnije uslove nego kada banke odobravaju takve kredite", rekao je Hanić.

Potrebno razraditi određene mehanizme 

Odgovarajući na pitanje kada građani Srbije mogu da osete prve efekte, Hanić objašnjava da je potrebno da se razrade određeni mehanizmi, da se uključe i druge banke u ceo postupak tokom naredne godine, imajući u vidu teškoće sa kojima se privreda suočava sa koronom.

Sporazum iz SAD predviđa velika ulaganja u infrastrukturu. Ideja je, kako kaže, da se ohrabre američki investitori iz privatnog sektora da ulažu kod nas u većoj meri, da se unapredi saradnja sa SAD – to je izuzetan finansijski kapacitet koji pruža mogućnost da se finansiraju krupni infrastrukturni projekti koji imaju značaj za ekonomski i socijalni razvoj.

Prema njegovim rečima, ovim se doprinosi poboljšanju investicione klime, i privlačenju investitora iz SAD i drugih zemalja, jer se Srbija se percipira kao stabilna zemlja, povoljna za investiranje, što se ogleda u jeftinoj radnoj snazi koja dobro poznaje strane jezike.

Američke kompanije zapošljavaju 20.000 ljudi u Srbiji. Postavlja se pitanje koliko ovo može biti konukrencija drugim investitorima.

Pariranje kineskim investitorima 

Prema njegovim rečima, dolazak američkih investitora i orijentacija Amerike da dođe ovamo je u određenoj meri pariranje kineskim investitorima.

"Dobro je za našu zemlju da će ovo biti područje gde će se takmičiti inostrani investitori, ovo je dobar signal i obezbediće bolji rejting zemlje i uputiti poruka da se ovde isplati stranim investitorima da ulažu, a nama da povećamo zaposlenost", ukazao je Hanić.

Značajno je to za ceo region, ali Srbija je viđena kao ključna zemlja na Zapadnom Balkanu i ovo bi trebalo sa drugim merama da doprinese boljoj integraciji u ekonomskom pogledu regiona, a onda će efekte osetiti i druge zemlje, smatra Hanić.

Svetska banka nije obustavila Duing biznis listu, već radi na proveri. Hanić kaže da se izrada liste zasniva na metodologiji koja ispoljava određene slabosti koje opisiju privlačnost pojedinih zemalja za inostrane investitore.

"Srbija je ostvarila značajan napredak tako da povećavamo konkurentsku sposobnost u odnosu na druge potencijalne izvore i zemlje u regionu u koje se investira", zaključio je profesor Hanić.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво