Mihajlović: Dolazak DFC-a znak da je Srbija zemlja susreta i razvoja

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže za RTS da je dolazak Američkog fonda za razvoj (DFC) važan za Srbiju i da je to dobro za našu zemlju, jer je to deo američke vlade. Ističe da je otvaranje kancelarije u Beogradu strateški važno za čitav region. Ako je dobro Srbiji, dobro je celom regionu, poručuje ministarka.

Zorana Mihajlović je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, navela da dolazak DFC-a znači da je "Srbija zemlja susreta i razvoja".

"Za nas je od ogromnog značaja da imamo različite vrste kapitala na našoj teritoriji, da imamo različite investitore i investicije. Vi kada pogledate kroz infrastrukturu, imate od kineskih, ruskih, evropskih, američkih investicija i sada imate Američki fond za razvoj", rekla je Mihajlovićeva.

Ukazala je da su to su investicije koje se tiču povezivanja Beograda i Prištine, pre svega "auto-put mira".

"Mi smo obezbedili finansiranje za 33 kilometra – to je deonica Niš–Pločnik i raspisaće se javni poziv krajem oktobra, ali ostaje još novca i dokumentacije koja se mora završiti ako zaista želimo da imamo taj auto-put od Niša, Merdara, Prištine, pa sve do albanske luke", objasnila je ministarka.

To je samo jedan od projekata na kojem će se raditi, dodala je Mihajlovićeva i istakla da treba da se povezujemo i u železničkom saobraćaju.

"Treba da razgovaramo i sa DFC-om, imajući u vidu otvaranje regionalne kancelarije, ne samo o tim projektima, nego i o nekim drugim projektima kojim se Srbija povezuje sa regionom", naglasila je Mihajlovićeva.

Koliko je novca planirano za projekte 

Na pitanje koliko novca je planirano za te projekte, ministarka kaže da kada se prosto saberu sve investicije koje se odnose na povezivanje Beograda i Prištine o kojima se razgovaralo u Vašingtonu to je 3,7 milijardi evra.

"Naravno da tome prethode određene studije, projektno-tehnička dokumentacija i puno dogovora oko načina kako će se izvršiti investiranje. Ali to svakako nije sve. Mi pričamo i o preduzetništvu, o ulaganju u nekim drugim oblastima industrije, regionalnoj povezanosti koja je jako važna", rekla je Mihajlovićeva.

Ukazala je da je otvaranje kancelarije DFC-a u Beogradu važno i za političke odnose Srbije i SAD.

"Naši diplomatski odnosi traju preko 130 godina. Bili su usponu i bili u padu, bilo je svega, ali mi moramo da gledamo i da idemo napred i zato je bila važna poseta predsednika Vučića Vašingtonu i zato je važna regionalna kancelarija koja predstavlja signal da ovde dolazi i američki kapital i američke banke. Sve je to u sklopu budućeg razvoja", istakla je Mihajlovićeva.

"Naše kompanije imaće prostora da rade, bojim se da li će biti dovoljno radnika" 

Naglasila je da je prethodnih godina puno urađeno i da ovde ne bi bilo investicija preko 14 milijardi evra da namamo dobre uslove poslovanja, sigurno poslovanje, da ne postoji poverenje između onih koji daju finansije i kredite.

"Najbolje naše kompanije će uvek imati prostora da rade. Ja se više bojim da toga da li ćemo imati dovoljno radnika, jer su to ogromna gradilišta i trebaće što više radnika da obave te poslove", dodala je ministarka.

Na pitanje kada očekuje da bi moglo da se krene sa realizacijom projektata, Mihajlovićeva kaže da će sutra na sastanku ministarstva i DFC-a konkretno razgovarati o svakom projektu i videti šta je potrebno da se u narednih nekoliko meseci dovrši.

"Da kada govorimo o samoj realizaciji projekata ona svakako bude već iduće godine, ako govorimo o nastavku auto-puta Niš–Merdare–Priština", rekla je Mihajlovićeva.

"Nema razloga da stojimo i čekamo, mi smo spremni jednako kao što je spreman Američki fond za razvoj", poručila je ministarka.

Kada je reč o narednim projektima, ministarka kaže da kada se već otvara regionalna kancelarija Američkog fonda za razvoj ona se otvara da bi radila u celom regionu.

"Srbija ima centralno mesto u regionu, nema razloga da ne razmišljamo o daljem povezivanju sa Bosnom i Hercegovinom, Rumunijom, Hrvatskom i drugim državama. Mi imamo spremne te projekte, da vidimo šta je strateški važno za ceo region, jer ako je dobro Srbiji, dobro je celom regionu. Ovo ulaganje Američkog fonda za razvoj dobro je za budućnost celog regiona", zaključila je Mihajlovićeva.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво