Veštačka inteligencija u biznisu, kakvi su planovi Srbije

Počela je treća Nedelja inovacija u Beogradu. U narednih pet dana svetski i domaći stručnjaci razgovaraće o načinu na koji tehnologije utiču na promenu ekonomije, društva i načina na koji radimo i živimo.

Domaćin konferencije, finski ambasador Kimo Lahdevirta poručuje da ta zemlja teži da razvoj veštačke inteligencije ima primenu u biznisu i javnim uslugama.

"Kao mala zemlja, Finska ne može da se nadmeće s velikim igračima kao što su Fejsbuk ili Alibaba i zato mora da izgradi sopstvene snage i da se usmeri na oblasti u kojima može biti konkurentna", rekao je finski ambasador.

Prema njegovim rečima, Finska vlada radi na programu "Aurora", čiji je cilj da se stvori veštačka inteligencija, koja će učestvovati u odabiru javnih usluga npr kad neko traži novi posao. 

Premijerka Ana Brnabić kaže da će do 2025. godine Vlada izdvojiti 90 miliona evra za investicije u razvoj veštačke inteligencije u Srbiji.

Brnabićeva kaže da je IT sektor najbrže rastući sektor u Srbiji, bez premca.

"Od 2016. godine rast IT sektora je viši od 20 odsto na godišnjem nivou, što je fantastičan procenat. Čak i suočeni sa kovid krizom i dalje beležimo rast od 4,5 posto. To je skroman rast, ali to će samo pokazati koliko je otporan ovaj sektor i koliko će otporno postati naše društvo i naša privreda, kada ostvarimo naš cilj - privreda koju pokreću inovacije", istakla je Ana Brnabić.

Najnovije tehnologije poput veštačke inteligencije, robota, virtuelne realnosti, biotehnologije, promeniće najveće sektore poput obrazovanja, zdravstva, bankarstva.

Nedelja inovacija je posvećena i stvaranju i razvoju regionalnog inovacionog ekosistema i promoviše najbolja rešenja za ekonomski rast i rešavanje ekoloških izazova. 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">