Veliko interesovanje kompanija za program "Moja prva plata", kako se prijaviti

Rok za prijave poslodavaca za slobodne pozicije u programu "Moja prva plata" je 25. septembar. Paralelno mladi koji su zainteresovani za program u svakom trenutku imaju uvid koje su pozicije oglašene i njihova prijava počinje 1. oktobra. Nije ograničen broj pozicija na koje mladi mogu da konkurišu.

Gostujući u Jutarnjem programu Ana Stojanović, rukovodilac službe za dualno obrazovanje Privredne komore Srbije, kaže da je ponuda poslodavaca za sada vrlo raznolika. 

Kada se govori o visokom obrazovanju najtraženiji su inženjeri elektrotehnike, mašinstva, IT struke ali i pravnici, ekonomisti. 

Kada je reč o zanimanjima za srednji nivo obrazovanja, to su bravari, zavarivači, konobari, kuvari, pekari, mesari, radnici u tekstilnoj industriji, objašnjava Stojanovićeva.

Dodaje da je u Beogradu i Nišu najveći broj prijava, ali ne zaostaju ni Kraljevo, Kruševac, Valjevo, ali i ostali krajevi Srbije.

"Što se tiče malih i mikro preduzeća, oni koji imaju do pet zaposlenih prednjače u prijavama. Međutim, ne bih mogla da kažem da izostaju i velike kompanije", naglašava Ana Stojanović.

Prema njenim rečima, srednje i velike kompanije takođe beleže veliki broj prijava s obzirom na to da je ovo prilika za poslodavce da učestvuju u programu i tako dođu do kadra koji im nedostaje.

"Za sada primat ima privatni sektor. Ono što je akcenat je uključivanje privatnog sektora s obzirom na to da troškove stručnog osposobljavanja snosi država", kaže Stojanovićeva.

Dodaje da je u ovom programu otvorena mogućnost da 10.000 mladih koji imaju diplomu srednje škole ili fakulteta i manje od 30 godina života svoja prva radna iskustva stiču kod poslodavaca. Reč je stručnom osposobljavanju koje traje devet meseci.

Kako se prijaviti za program

Poslodavci se prijavljuju preko portala mojaprvaplata.gov.rs i oglašavaju svoje pozicije sa detaljnim opisom radnih mesta. Opredeljuju mentora koji će biti zadužen za mlade, a troškove osposobljavanja snosi država. 

"U budžetu Srbije predviđeno je dve milijarde dinara, što znači da će se novac isplaćivati direktno korisnicima preko Nacionalne službe za zapošljavanje", ističe Stojanovićeva.

Objašnjava da oni koji imaju diplomu srednje škole dobijaće na mesečnom nivou 20.000 dinara, uvećane za doprinose za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, dok će oni sa diplomom fakulteta na mesečnom nivou dobijati 24.000 dinara plus doprinosi. Takođe, poslodavci imaju mogućnost da taj iznos uvećaju i dodatnim sredstvima.

"Iako je stopa nezaposlenosti u Srbiji dosta smanjena, kada pogledamo strukturu tih nezaposlenih u njima dominiraju mladi koji nemaju radno iskustvo", naglašava rukovodilac službe za dualno obrazovanje PKS.

Kod 90.000 osoba koji se vode kao nezaposleni 60.000 su mladi koji maju završenu srednju školu. 

Nada se da će ovaj program postati neka vrsta tradicije i očekuju dobre rezultate. Po pozivima poslodavaca vidi se da je ovaj program od značaja za celokupnu privredu.