Hoće li bebisiterke, kućne pomoćnice, građevinci da rade po zakonu

Od posla do posla ili gde je veća nadnica. Za neke jedini izvor prihoda, za druge uz redovan posao dodatna zarada. Poslodavci bez njih ne mogu u sezoni velikih poslova. Sadašnja zakonska rešenja, međutim, ne idu na ruku ni sezoncima ni poslodavcima.

Kada je prošle godine počeo da se primenjuje, kako je nazvan, Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, broj sezonaca u poljoprivredi se sa jedva oko 3.500 do sada povećao na 37.000 radnika.

Ohrabreni tim iskustvom, u Naledu su predložili da se sličan model primeni i u građevinarstvu, turizmu i ugostiteljstvu i u organizovanju kućnih i pomoćnih poslova.

"Treba da krenemo, umesto 10 dođe vam osam radnika. Odradili smo pripreme, prijave, sve to što treba, međutim njih nema i onda se snalazimo kako znamo", kaže Radivoj Sekulić iz "Aluplasta".

Kada bi se primenio model iz poljoprivrede, poslodavac, fizičko ili pravno lice, jednostavnim ukucavanjem matičnog broja radnika i dana za koje će biti angažovan, preko mobilne aplikacije šalje prijavu poreskoj upravi koja opet, na kraju meseca poslodavcu dostavlja da plati poreze i doprinose ali samo za dane kada je radnik bio angažovan.

"Treba naći jedan fleksibilniji, drugačiji vid angažovanja tako da stimulišemo i poslodavce i te potencijalno zaposlene da imaju pravo na penziju, da imaju pravo na zdravstveno osiguranje. To je ono što nam je bitno, a sa druge strane da zaista i poslodavci ne iskaču iz sistema", objašnjava Jelena Bojović iz Naleda.

U sindikatu veruju samo Ugovoru o radu.

"Ne znam zašto se rad koji je definisan Zakonom o radu, za koji postoje ugovori o radu sada prebaci u kategoriju poslova koji ne podrazumevaju ugovore. Onda država ovim faktički legalizuje rad na crno", kaže Zoran Mihajlović, sekretar VSSS.

"Kroz ovaj sistem bi bili prijavljeni odnosno imali bi neke socijalne koristi od ovoga, odnosno imali bi za početak bar penziju plaćenu za one dane koje rade", kaže Jelena Bojović iz Naleda.

Procenjuje se da u je u sezoni na građevinama potrebno 30 odsto više radnika kojih inače nema dovoljno.

"Važno je obratiti pažnju na deo koji se odnosi na zaštitu na radu jer radnici moraju proći neku obuku, tu su nam bile neke nedoumice", kaže Ivana Vuletić, član radne grupe ispred PKS.

Analize pokazuju da 55.000 domaćinstava angažuje osobu za povremene poslove. U Naledu kažu da ako prijavi bar petina radnika, Zakon bi opravdao svrhu. Saznajemo i da se zbog toga osmišljavaju modeli stimulisanja onih koji budu prijavili sezonske i povremene radnike.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије