Podrška privrede programu "Moja prva plata"

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je da će program "Moja prva plata", koji će realizovati Vlada Srbije u saradnji sa komorom, startovati sledeće nedelje i da će "Sirogojno" biti jedna od prvih kompanija koja će otvoriti vrata svoje fabrike mladim nezaposlenim srednjoškolcima i fakultetskim obrazovanim ljudima.

Vlasnik i osnivač kompanije Sirogojno, čiju fabriku je u Rupeljevu kod Požege Čadež danas posetio, Rade Ljubojević ocenio je da je reč o programu koji će podržati i privreda, jer će uz pomoć države u vidu plate za te mlade ljude dobiti mogućnost, da ih upozna, obuči i izabere medju njima najbolje, ali i nezaposleni koji će tako steći svoje prvo radno iskustvo i šansu da dobiju posao.

"Kompanija 'Sirogojno' je od marta, u vreme pandemije zaposlila 25 novih radnika, ima stalno otvoren konkurs i ubuduće, razvijajući svoj biznis, povećavati broj zaposlenih. Iskoristićemo i šansu da kroz program 'Moja prva plat'' dođemo do kvalitetnih mladih ljudi", izjavio je Ljubojević i pozvao kolege privrednike da se pridruže.

Ljubojević je posebno naglasio podršku Privredne komore Srbije koja je u proteklim mesecima, tokom pandemije, bila veliki oslonac firmama i preduzetnicima u savladavanju i rešavanju problema sa kojima su se suočavali u svakodnevnom poslovanju.

"I oni koji su možda ranije bili nepoverljivi, sada su se uverili u vrednost komore kao poslovne asocijacije i značaj pomoći koju nam je pružila u najtežim okolnostima", rekao je Ljubojević.

Privredna komora je, po rečima Čadeža, učestvovala u kreiranju i aktivno će raditi i na realizaciji i programa „Moja prva plata", uverena da će doprineti smanjenju nezaposlenosti mladih, biti koristan kompanijama da dođu do kadrova kakvi su im potrebni, i nezaposlenima da, uz budžetsku podršku od 20, odnosno 24 hiljade dinara za prvu platu, uđu u kompanije, počnu da pišu svoj Si-vi i steknu prvo iskustvo, čiji nedostak je bio i jedna od prepreka za zaposlenje.

"Kompanija 'Sirogojn jedno je od najboljih mesta u kojima mlad čovek može početi svoju karijeru. Jer, ovo je jedna od naših najuspešnijih kompanija, najboljih u proizvodnji smrznutog i sušenog voća, prisutna na tržištima više od 40 zemalja sveta, firma koja je od januara do kraja jula izvezla proizvode vredne 22 miliona evra, zabeležila 35 odsto veći izvozni učinak nego prošle godine, radila punim kapacitetom i zapošljavala nove radnike", istakao je Marko Čadež.