Kako pomoći privredi i sačuvati makroekonomsku stabilnost

U petak počinje isplata 60 odsto minimalca zaposlenim u preko 235.000 preduzeća dok će od septembra pomoć države dobiti i novoosnovana preduzeća, rekao je za RTS Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.

To je nastavak mera pomoći i odnosi se na 235.000 privrednih subjekata koji zapošljavaju preko milion radnika, a novoosnovane kompanije koje su počele sa radom posle 15. marta zaključno sa junom u septembru će dobiti isplatu u visini od 120 odsto minimalca.

"Pomoć države čuva likvidnost, zaposlenost i ekonomsku bazu koja je potrebna da se sačuva do momenta kada će doći do oporavka privrede na globalnom nivou s obzirom da je Srbij otvorena privreda i zavisna od ekonomskih odnosa sa inostranstvom", rekao je Stanić. 

Ekonomisti koji se bave predviđanjima ekonomskih kretanja su oprezni u prognozama za naredni period ali postoji određeni optimizam za treći kvartal.

"Skoro 95 anketiranih se izjasnilo da neće smanjivati broj zaposlenih, a Fiskalni savet takođe procenjuje da neće značajno rasti nezaposlenost do kraja godine. Kada govorimo o kreditima koje daju poslovne banke pod povoljnim uslovima i grejs periodom do 9 meseci oni daju podršku likvidnosti preduzeća", rekao je Stanić.  

Takođe, navodi, velika je tražnja za kredite preko Fonda za razvoj koji su dinarski i najpovoljniji, jer je kamatna stopa svega jedan odsto i grejs period devet meseci.

Ovo je globalan poremećaj i sve oči su uprte u Vladu.

"Mi očekujmeo od Vlade da podrži privredu kako bi se u narednim godinama u budžet vratilo višestruko više ali se mora voditi računa o makroekonomskoj ravnoteži", rekao je za RTS Bojan Stanićiz PKS.