Rekordan pad ekonomije u Evrozoni, Francuska kao posle rata

Ekonomija 19 članica evrozone opala je za katastrofalnih 12,1 odsto tokom drugog kvartala, u odnosu na kvartal pre uvođenja restriktivnih mera koje su zamrzle ekonomske i potrošačke aktivnosti, što je najveći ekonomski pad u istoriji evrozone, objavio je Evrostat.

Španija je pretrela najtežu epidemiju koja je razorila njenu turističku industriju, zbog čega beleži najteži ekonomski pad od 18,5 odsto.

Takvu recesiju Španci nisu iskusili još od građanskog rata 1936

"Troškovi su rasli i postali neodrživi, pa sam najpre zatvorio jednu prodavnicu, a kako stvari stoje, uskoro ću verovatno zatvoriti i drugu. Ljudi ne žele da izlaze napolje sa maskama po ovakvoj vrućini, pa sam juče zaradio svega 102 evra'', priča Inigo Krespo, vlasnik prodavnice u Madridu.

Huan Pablo, penzioner iz Madrida, smatra da su gubici usled epidemije ogromni i bukvalo svaki sektor u državi traži pomoć od vlade.

"A vlada ne može da obezbedi više. Koliko god novca dobili od Evropske unije, sumnjam da će to pokriti sve naše troškove", dodaje Huan Pablo.

Italija i Portugalija takođe su pretrpeli teške udarce, ali nijedna zemlja nije izbegla posledice pandemije.

Vlada u Parizu doživela je ekonomski pad u drugom kvartalu od 13,8 procenata kao posle rata. Sve je stalo: potrošnja, investicije, trgovina.

"Postoje pozitivne odluke koje smo doneli i nastavićemo u tom pravcu radi što bržeg oporavka. Predviđamo gubitak od 11 odsto za ovu godinu", navodi Bruno le Mer, ministar finansija Francuske.

U celini, to predstavlja najveći ekonomski pad otkako je počelo objavljivanje statističkih podatataka u Evropskoj uniji 1995. godine.

Na nivou čitave Evropske unije, ekonomski pad u drugom ovogodišnjem tromesečju iznosi 11,9 odsto. 

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво