Potrošnja goriva u Srbiji pala, šta će biti sa cenama

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže za RTS da je u prethodnih šest meseci u zemlji zabeležen pad potrošnje goriva od 10 procenata, ali da je realan pad još veći.

Cene nafte u svetu ponovo su počele da padaju. Razlozi su veći rast zaliha u Americi, ali i to što se zbog novog povećanje broja obolelih od koronavirusa ponovo smanjuje tražnja za gorivom.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, istakao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da je potrošnja goriva indikator i ekonomskih aktivnosti i porasta platežne moći građana.

"U prethodnih šest meseci u Srbiji, beleži se pad od 10 procenata, što nije mali pad naročito kada se zna da su prva dva meseca ove godine imala neverovatan rast potrošnje goriva", navodi Mićović.

Realan pad, kako je objasnio, još je veći, jer su u tom periodu cene goriva bile vrlo niske i svi su kupovali nešto veće količine i formirali sopstvene zalihe.

Cene u Srbiji i turbulencije u svetu

Što se tiče cena u Srbiji, Mićović navodi da su one do maja padale, pre svega zbog pada cene sirove nafte, a od maja je krenuo rast cena.

"U oba slučaja, promene su posledice turbulencija na svetskom tržištu nafte, gde je cena pala 20 dolara po barelu, a onda je porasla za više od 120 procenata, na 40 dolara po barelu, pa je cena nafte stabilizovana između 40 i 44 dolara po barelu, što znači da je odnos ponude i tražnje uravnotežen", objasnio je Mićović.

Upitan šta se može očekivati u narednom periodu, Mićović napominje da se stvari menjaju iz nedelje u nedelju.

"Prema sadašnjim pokazateljima, ne očekuje se neki veliki porast potražnje čak ni do kraja godine, a pitanje je šta će biti u narednoj. Ako nam je referentna 2019. godina, tu potrošnju ne očekujemo na globalnom nivou, a verovatno ni na nacionalnom pre 2022, 2023. godine", naveo je Mićović.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво