Župski vinogradi ove godine bez roda, a verovatno i sledeće

Pre dva meseca mnogi vinogradari i voćari u Župi ostali su bez ovogodišnjeg roda. Za samo sat grad je na većem broju imanja, i pored ispaljenih više od 60 raketa, sasvim uništio rod. Vinogradi i voćnjaci nisu bili osigurani a nije bilo ni protivgradnih mreža.

Vinograde Milosavljevića grad je pogodio i prošle i ove godine. U uslovima grada, kiše i vlage loza nije mogla da precveta, bujna je sada, ali bez roda. Poučen iskustvom, Milomir računa da će i iduće godine imati problem s rodom.

"Nismo naplatili ništa. Došli su iz Ministarstva poljoprivrede i iz opštine, saslušali našu priču. Preporučili su nam da se osiguramo. Ja mislim da je mreža ipak bolja. Videćemo. Ja već razmišljam o mrežama, da pokrijem jedan deo, jer ima sada mreža koje idu sa strane u redove", kaže vinar Milomir Milosavljević.

Grad je protutnjao i preko Gornjeg Zleginja. Ni braća Rajković dogodine ne očekuju groždje u vinogradima.

"Stanje je takvo da mi samo od ovog vinograda možemo da očekujemo da ga sačuvamo za sledeću godinu. Štetu nisam nadoknadio ništa. Opština je davala da se popunjava nešto, ja to nisam hteo da koristim, neka koriste drugi manji proizvođači. Ovu štetu ne može da nam nadoknadi niko", kaže vinar Dragomir Rajković. 

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i lokalne samouprave obišli su vinograde i sagledali štetu.

"Svi koji su imali štete na svojim vinogradima preporuka ministarstva je da se osiguravaju i da koriste subvencije u nabavci protivgradnih mreža. Mislim da bi ljudi trebalo da što više to koriste. Jer vidite toliki uloženi trud i rad bude odnesen za pet minuta", kaže Aleksandar Bogićević iz Ministarstva poljoprivrede Srbije.

Ministarstvo poljoprivrede je obezbedilo 450 miliona dinara za nove zasade, žicu, protivgradnu mrežu i izgradnju vinarija.

Vinare, koji proizvode više od 20.000 litara vina godišnje, očekuje i oko milion i 700 hiljada evra iz Ipard programa za zasnivanje i sadnju novih čokota i izgradnju vinarija.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво